België moet meer rekening houden met mensen met een handicap

De Belgische en Vlaamse ontwikkelingssamenwerking moeten vanaf 1 augustus systematisch rekening houden met de problematiek van personen met een handicap. Die dag is namelijk een nieuw mensenrechtenverdrag voor mensen met een handicap van kracht in ons land.
Alles samen hebben al 62 landen het verdrag geratificeerd, terwijl 140 landen het verdrag ondertekenden. Het verdrag heeft een impact op zowel mensen met een handicap in België als op de ontvangers van Belgische hulp in het buitenland.

Rekening houden bij noodhulp


Bij natuurrampen, gewapende conflicten en humanitaire noodtoestanden zal België voortaan moeten rekening houden met de kwetsbare positie van mensen met een handicap wanneer ze noodhulp verleent.

Meest kwetsbare groep


Mensen met een handicap zijn vaak de meest kwetsbare groep en blijven dikwijls van de nodige hulp verstoken. Hun situatie is ontwikkelingslanden blijft ook moeilijk.
Slechts 2% van hen heeft volgens Unesco toegang tot basisgezondheidszorg, terwijl 80% van mensen met een handicap met minder dan een euro per dag moeten rondkomen.
‘Dit verdrag is al langer een leidraad voor ons werk op het terrein’, zegt Graziella Lippolis van Handicap International. ‘We vertrouwen erop dat de Belgische overheid deze gedetailleerde tekst vanaf nu ter harte zal nemen bij het uitwerken van het ontwikkelingsbeleid.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.