Bestrijding "grootmoeder-muggen" sleutel in strijd tegen malaria

Een insecticide dat “grootmoeder-muggen” doodt maar jongere telgen voorlopig met rust laat, kan op langere termijn de sleutel zijn in de strijd tegen malaria, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Insecticiden die binnenshuis gebruikt worden, zijn erg effectief tegen malariamuggen en daarom ook al tientallen jaren populair. Maar de insecticiden hebben één groot nadeel: de muggen worden er snel immuun tegen. Een klein deel van de jonge muggen blijkt immers resistent tegen het bestrijdingsmiddel, en net die exemplaren slagen erin zich voort te planten. Op die manier zorgt natuurlijke selectie dus voor een snelle aanpassing van de muggen aan elk nieuw insecticide.
In een studie in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Biology wijzen onderzoekers van de Penn State Univesity er echter op dat het vooral oudere muggen zijn die malaria doorgeven. De parasiet heeft immers tijd nodig om zich in het lichaam van de mug te ontwikkelen. De auteurs roepen daarom op om een insecticide te ontwikkelen dat enkele de oudere muggen aanvalt.

Schimmel


Die oudere muggen hebben zich al voortgeplant voor ze met het insecticide te maken krijgen, en dus is er geen natuurlijke selectie die de resistentie aanwakkert. De wetenschappers ontwikkelden een wiskundig model om hun theorie te testen. Ze kwamen tot de conclusie dat, als enkel muggen gedood worden die al minstens vier keer eitjes gelegd hebben, het aantal malariabeten met 95 procent verminderd kan worden.
De wetenschappers hebben al meteen een stof in gedachten dat aan die criteria kan voldoen: een schimmel die tien tot twaalf dagen nodig heeft om de mug fataal te worden. De onderzoekers werken al vijf jaar aan zo’n bestrijdingsmiddel, maar ze werden zich pas onlangs bewust van het feit dat ze daarmee niet alleen de ziekte kunnen indammen, maar ook de evolutie van de resistentie kunnen tegenhouden.
Toch is er nog één belangrijk obstakel: als mensen het nieuwe insecticide inzetten maar nog steeds gebeten worden door de jongere exemplaren, kunnen ze ontmoedigd worden om het nog langer te gebruiken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.