Bevolking Kandahar verkiest praten met taliban boven offensief

94 procent van de inwoners van de Afghaanse provincie Kandahar voelt meer voor onderhandelen met de taliban dan voor een groot offensief tegen de islamistische rebellen. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van het Amerikaanse leger. De resultaten zetten een voor juni geplande militaire campagne in Kandahar op losse schroeven.
Het onderzoek werd in december uitgevoerd door het Amerikaanse Glevum Associates, maar de resultaten zijn pas sinds vrijdag (16 april) toegankelijk voor het publiek. Er werden mensen bevraagd in en om de stad Kandahar en in delen van de gelijknamige provincie die niet in handen zijn van de taliban.

Nieuwe strategie


Het Amerikaanse leger en de NAVO plannen een groot offensief in Kandahar om de taliban er te verdrijven uit de steden en dorpen en lokale besturen de tijd te geven hun macht te vestigen. De aanpak werd in maart al getest in Marjah, een stad in de provincie Helmand. Om de nieuwe strategie mogelijk te maken sturen de VS momenteel 30.000 extra soldaten naar Afghanistan.
Begin april hadden tribale leiders uit heel Kandahar president Hamid Karzai al laten weten dat ze niet opgezet zijn met het geplande offensief. De resultaten van de enquête onderbouwen dat verzet. Niet minder dan 85 procent van de bevraagden beschrijft de taliban als “onze Afghaanse broeders”. Ruim negen op de tien respondenten zijn voorstander van een “loya jirga”, een algemene vergadering van alle plaatselijke leiders, om een einde te maken aan het conflict. Ook Karzai stelt voor een plaatselijke vredesconferentie te organiseren waaraan de taliban zouden deelnemen.

Vroeger onderhandelen


Het Amerikaanse leger zou pas binnen een jaar met de taliban willen beginnen te praten, nadat het de kans heeft gekregen om de rebellen te verzwakken. De Amerikaanse president Barack Obama lijkt gevoelig voor de wens van de bevolking in Kandahar om veel sneller met onderhandelingen te beginnen, maar zijn buitenlandminister Hillary Clinton en minister van Defensie Robert Gates houden vast aan de strategie die generaal Stanley A. McChrystal, de bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Afghanistan, heeft uitgetekend.
De taliban hebben al aangegeven bereid te zijn te onderhandelen. Twee talibanleiders verklaarden onlangs aan de Britse Sunday Times dat talibanleider Mullah Omar bereid is “eerlijke en oprechte” gesprekken te voeren.
Volgens de enquête van Glevum vinden veel mensen in Kandahar dat er van de controleposten en de voertuigen van het Afghaanse leger of de Afghaanse politie een grotere bedreiging uitgaat voor reizigers dan van de bermbommen of controleposten van de taliban.

Ruim negen op de tien respondenten zijn voorstander van een “loya jirga”, een algemene vergadering van alle plaatselijke leiders, om een einde te maken aan het conflict.
Corruptie


Het onderzoek bevestigt ook de vermoedens van het Amerikaanse leger dat vooral het wanbeleid van plaatselijke potentaten de bevolking van Kandahar in de armen van de taliban heeft gedreven. 84 procent van de respondenten vindt de corruptie de belangrijkste oorzaak van het conflict in Afghanistan, en twee derde antwoordde dat de corruptie in de regering mensen “elders” steun doet zoeken. Dat is vervelend voor president Karzai. Zijn broer, Ahmed Wali Karzai, is een belangrijke krijgsheer en staat aan het hoofd van de provincieraad van Kandahar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.