Biocorridors moeten groeischade in Mekonglanden goedmaken

China, Vietnam, Thailand en de overige Mekonglanden zitten in met de milieuschade die hun snelle economische groei aanricht. Op een topbijeenkomst in Kunming hebben de zes landen dinsdag hun steun uitgesproken voor de afbakening van zogenaamde biocorridors, een primeur voor Azië. De verbindingsstukken tussen de meest waardevolle natuurgebieden in de regio geven bedreigde soorten een grotere overlevingskans.

De tweedaagse Mekongtop heeft vooral akkoorden opgeleverd die de economische integratie van China, Thailand, Vietnam, Laos, Birma en Cambodja bevorderen. De zes landen hebben overeenkomsten ondertekend over de onderlinge handel in elektriciteit en een regionale informatiesnelweg, en zijn het eens over maatregelen om douaneformaliteiten te beperken.

Maar de top zal in herinnering blijven door de consensus rond de biocorridors, zegt Rajat Nag, directeur-generaal van de Mekongafdeling van de Aziatische Ontwikkelingsbank. Alle staatsleiders hebben het hier over het milieu gehad, zegt hij. Iedereen erkent dat ontwikkeling niet duurzaam kan zijn zonder milieubescherming.

Stuwdammen en wegen hebben al grote happen genomen uit de bossen van de Mekongregio. Nieuwe projecten zullen de natuur waarschijnlijk nog meer in de verdrukking brengen. De Aziatische Ontwikkelingsbank, een belangrijke motor achter de integratie van de regio, droomt onder andere van een regionaal elektriciteitsnetwerk dat stuwdammen rendabeler moet maken. Stroom die wordt opgewekt door controversiële dammen in China, Birma en Laos, zou via dat netwerk naar de energievretende steden in Thailand en Vietnam kunnen worden gestuurd.

We zijn blij met de idee van de biocorridors, zegt Yu Xiaogang, de directeur van de milieuorganisatie Groen Keerpunt in Kunming. Maar als de plannen voor dat regionale elektriciteitsnet en de bijhorende dammen niet worden afgestemd op het project van de biocorridors, dreigt dat waardeloos te worden,

De corridors zouden negen bijzonder waardevolle en bedreigde natuurgebieden in de Mekonglanden met elkaar verbinden. Olifanten, tijgers en zeldzame apensoorten zouden zo meer overlevingskansen krijgen. Het plan voor de verbindingsstukken tussen de natuurgebieden werd 18 maanden geleden gelanceerd door China. De Chinese regering organiseerde in mei een bijeenkomst van de Milieuministers van de Mekonglanden om alle landen mee te krijgen.

China ligt zwaar onder vuur bij de andere oeverstaten van de Mekong omwille van de bouw van een hele reeks dammen op de bovenloop van de rivier. Die hebben een effect op het debiet en de watertemperatuur. Landbouwers en vissers lijden daaronder. De dammen kwamen niet ter sprake op de top in Kunming. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.