Birma stelt vonnis Aung San Suu Kyi uit

Een rechtbank in Birma (Myanmar) heeft het vonnis in het proces tegen oppositieleidster Aung San Suu Kyi uitgesteld tot 11 augustus.
Volgens de Filipijnse diplomaat Chad Jacinto, die aanwezig was tijdens het proces, heeft de rechter het vonnis uitgesteld omdat hij meer tijd nodig heeft om de zaak te onderzoeken.
Volgens Jacinto leek Aung San Suu Kyi verrast door de aankondiging. “Iedereen in de rechtszaal was verrast door de beslissing, iedereen verwachtte een uitspraak vandaag”, zegt hij in een interview met Al-Jazeera.
Tijdens de aanloop naar het vonnis waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen rond de Insein-gevangenis in Rangoon, waar het proces plaatsvindt.
Jared Genser, een van de advocaten van Aung San Suu Kyi, ziet in het uitstel een slimme zet van de Birmaanse regering, omdat midden augustus heel wat VN-ambtenaren en regeringsleiders op vakantie zijn.
Eeder had Nyan Win, een ander lid van haar verdediging, gezegd dat Suu Kyi zich voorbereidde op het ergste. Ze was volgens Win “mentaal en fysiek OK en erg alert”, maar verzamelde geneesmiddelen en boeken om zich voor te bereiden op een lange gevangenisstraf.
Het proces tegen Aung San Suu Kyi begon midden mei na een aanklacht dat ze de regels van haar huisarrest had overtreden. Ze zou een Amerikaanse man, die naar haar huis gezwommen was, twee dagen onderdak verleend hebben. Als ze veroordeeld wordt, kan Suu Kyi, die van de voorbij twintig jaar veertien jaar in huisarrest of in de cel zat, tot nog eens vijf jaar veroordeeld worden.
Het proces is grotendeels achter gesloten deuren gehouden, hoewel een handvol diplomaten nu en dan toegang kreeg. Haar advocaten voeren aan dat de wet die de overheid gebruikt om haar aan te klagen, ongeldig is. Die is immers  gebaseerd op een grondwet die twintig jaar geleden afgeschaft werd. Bovendien, zo zegt haar verdediging, zouden de wachters rond haar huis verantwoordelijk moeten gesteld worden voor de inbraak.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.