Birmese junta verklaart oorlog aan advocaten

De rechterlijke macht in Birma wordt steeds openlijker gebruikt als middel om het volk onder de duim te houden. “Aanklagers, rechters en getuigen volgen allemaal de instructies van de regering”, zegt de 29-jarige advocaat Saw Kyaw Kyaw Min, die naar Thailand is gevlucht.
Advocaten die activisten durven te verdedigen, of erger nog, leden van de oppositiepartij, lopen grote risico’s. Dat zegt Saw Kyaw Kyaw Min in zijn relaas over zijn vlucht naar het Thaise grensplaatsje Mae Sot, eind december.

“Ik had niet eens het recht om politieke gevangen onder vier ogen te spreken, om hun zaak voor te bereiden. Er zaten altijd mensen van de regering bij, en soms werden verzoeken om een cliënt te zien zelfs afgewezen.” Toen een rechter hem en een collega strafte omdat hij in oktober bepaalde mensen had verdedigd, besloot hij te vluchten. Zijn collega, Nyi Nyi Htwe, werd voor zes maanden in de cel gezet, en ook Saw Kyaw Kyaw Min werd bij verstek veroordeeld.

Sindsdien zijn drie andere advocaten in de cel gezet. Begin februari werd een opsporingsbevel uitgevaardigd voor nog zes advocaten die politieke activisten hadden verdedigd.

Geen rechtsstaat



Ook op andere manieren worden advocaten dwarsgezeten. Vorige week werden twee parlementariërs veroordeeld tot 15 jaar cel, maar hun advocaten mochten niet bij de rechtszaak zijn. Vragen van advocaten worden afgewezen en worden niet in de verslagen opgenomen.

“Er is geen rechtsstaat in Birma”, zegt Bo Kyi, voormalig politiek gevangene en op dit moment het hoofd van een lokale mensenrechtenorganisatie. “Er is geen scheiding van machten en geen onafhankelijke rechtspraak.”

Alleen heel dappere advocaten willen activisten helpen, zegt hij, terwijl advocaten nu juist harder nodig zijn dan ooit. In november werden 215 mensen veroordeeld die mee hadden gedaan met de straatprotesten in september 2007. Een jongen van 21 werd veroordeeld tot 104 jaar cel, een monnik kreeg 68 jaar en een vrouwelijke leider 65 jaar.

Onderdrukken



Het is pas sinds eind 2003 dat de regering de rechterlijke macht gebruikt voor de onderdrukking van het volk, zegt Aung Htoo van de Birmese Raad van Advocaten. “De situatie was daarvoor ook niet goed, maar niet zo slecht als nu.”

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de veroordelingen al klaar voordat de processen zijn gevoerd. “Zowel de rechter als de aanklagers en de getuigen volgen gewoon de instructies van de militaire junta”, zegt Saw Kyaw Kyaw Min.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.