Birmese oppositie stelt harde eisen aan VN-bezoek

De speciale VN-gezant voor Birma kreeg tijdens zijn zevende bezoek aan het dictatoriale regime een paar harde eisen van de oppositie. Zonder de vrijlating van de 2100 politieke gevangen ziet zij geen heil in gesprekken over democratisering.
Het was maandag de eerste keer dat VN-gezant Ibrahim Gambari zowel met Aung San Suu Kyi als met het bestuur van haar Nationale Liga voor Democratie (NLD) sprak. Het boegbeeld van de strijd tegen de dictatuur, in 19 jaar tijd al 13 jaar onder huisarrest, vond het zinloos om VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon naar Birma te laten komen als de gevangen niet worden vrijgelaten en de overwinning van de NLD in de verkiezingen van 1990 niet wordt erkend.

Tijdens die verkiezingen won de NLD 392 van de 485 zetels, waarna de junta de macht echter niet wilde overdragen aan het volksparlement. Suu Kyi en de NLD willen ook dat het rechtmatige parlement de grondwet mag herzien. Die grondwet is geschreven door het leger en werd vorig jaar na een schijnreferendum aangenomen.
Als deze eisen niet worden ingewilligd, kreeg Gambari te horen, wil de oppositie niet met de junta over democratisering praten.

Realiteit



De machthebbers reageerden voorspelbaar in een regeringskrant: “Een dialoog zal alleen praktisch en succesvol zijn als de discussies gebaseerd zijn op de realiteit van heersende omstandigheden.” En dus niet, aldus minister van Informatie Kyaw Hsan, “op idealisme en onrealistische voorwaarden”.

“De junta voelt geen enkele druk om naar de VN te luisteren”, zegt Aung Naing Oo, een Birmese politieke analist. Gambari mocht niet eens spreken met generaal Than Shwe, de leider van het regime.

Legitieme verkiezingen zijn onmogelijk als alle goede kandidaten in de gevangenis zitten
Geen vertrouwen



De oppositie heeft helemaal geen vertrouwen in de pogingen van de VN. “Ban Ki-Moon moet zich persoonlijk engageren aan een doorbraak”, vindt Khin Ohmar van het Netwerk voor Democratie en Ontwikkeling, een groep van Birmese ballingen.

Ban heeft echter weinig speelruimte als het regime zo koppig blijft. De generaals werken aan hun eigen hervormingsplan om te komen tot een democratie gebaseerd op “bloeiende discipline”, culminerend in de verkiezingen in 2010. “Maar legitieme verkiezingen zijn onmogelijk als alle goede kandidaten in de gevangenis zitten.”, zegt Zin Lin, een voormalig NLD-lid in ballingschap.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.