Birmese prostituees makkelijke prooi voor misbruik en ziekten

Elke avond als Aye Aye van huis gaat, zegt ze tegen haar jongste zoon dat ze snacks gaat verkopen. Maar in werkelijkheid werkt ze als prostituee om de opleiding van haar 12-jarige zoon te kunnen betalen.
Aye (51) heeft drie oudere kinderen die allemaal getrouwd zijn. Haar 38-jarige vriendin Pan Phyu, die ook als prostituee werkt, heeft het moeilijker. Ze moet, na het overlijden van haar man, in haar eentje voor drie kinderen, haar moeder en haar oom zorgen.

De inkomsten van Aye en Phye dalen echter snel, omdat ze op hun leeftijd niet zo gemakkelijk meer klanten krijgen. Veel jongere vrouwen zijn ook actief in de seksindustrie, vanwege de slechte economische situatie in het land.

Prostitutie is illegaal in Birma en Aye en Phyu lopen diverse risico’s, variërend van misbruik door klanten, intimidatie door de politie en het oplopen van hiv en andere seksueel overdraagbare ziekten.

Geweld



Betrouwbare cijfers over het aantal sekswerkers zijn moeilijk te krijgen Sommige media spreken van meer dan drieduizend “ontspanningsgelegenheden”, zoals karaokebars, massagesalons en nachtclubs, waar prostituees aanwezig zijn. Meestal werken er ongeveer vijf prostituees bij zo’n gelegenheid.
 
Aye en Phyu hebben minder mogelijkheden in de nachtclubs in het centrum van Rangoon. Zij vonden een plaats bij de snelweg, aan de rand van de stad. “Het kost mij al moeite om één klant per nacht te vinden”, zegt Aye. “En soms vertrekken ze zonder te betalen.”

Hun klanten variëren van studenten tot politieagenten, zakenlieden en taxi- of fietstaxichauffeurs. “Soms krijg ik maar geld van één klant, maar dan moet ik er drie bedienen. Als ik weiger, worden ze agressief”, zegt Phyu, die al veertien jaar in de prostitutie werkt. “Als de plaatselijke ambtenaar in mijn wijk, of mijn buren, mij niet mogen, kunnen ze eenvoudigweg naar de politie stappen en mij laten arresteren.”

Om de politie op afstand te houden, moeten ze betalen of seks bieden, zeggen Aye en Phyu. “Dat kunnen we moeilijk weigeren, want we moeten de politie te vriend houden. Als we politieagenten niet omkopen, dan dreigen ze ons te arresteren.”

Soms komen agenten ook in burgerkleding, zegt Phyu. “Dan merk ik aan de gesprekken dat ze van de politie zijn.”

Een paar jaar geleden werden Aye en Phuy gearresteerd toen de politie het hotel binnenviel waar ze werkten. Aye zat een maand vast en mocht naar huis na het betalen van steekpenningen. Phyu had niet genoeg geld en zat daardoor een jaar vast.

Hiv



De angst om seksueel overdraagbare ziekten op te lopen, is altijd aanwezig bij de vrouwen. Twee jaar geleden, zegt Aye, heeft ze zich laten testen op hiv. Haar grootste angst bleek waarheid. “Ik schrok zo dat ik flauwviel”, zegt ze.
Phyu blijft er kalm onder. “Ik verwachtte al dat ik hiv had, omdat ik vrienden heb zien doodgaan aan aidsgerelateerde ziekten. Mijn dokter zei dat normaal kan leven, omdat mij CD4-gehalte boven 800 ligt”, zegt ze, verwijzend naar het gehalte wittebloedcellen dat het stadium van hiv of aids kan aangeven.

Aye en Phyu werken ondanks hun hiv-besmetting gewoon door. Aye draagt op advies van de arts altijd een condoom bij zich, maar haar klanten weigeren dat te gebruiken, zegt ze. “Als ze dronken zijn, zijn ze er helemaal niet van te overtuigen dat dat nodig is. Ik krijg vaak klappen als ik aandring op het gebruik van een condoom.”

Prostituees maken 18 procent uit van de 240.000 Birmezen die besmet zijn met hiv/aids, blijkt uit een rapport uit 2008 van het Gezamenlijke VN-Programma voor Hiv/Aids (UNAIDS). Veel ruchtbaarheid wordt daar niet aan gegeven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.