Blauw lintje symboliseert rebellie binnen de Wereldbank

Steeds meer werknemers van de Wereldbank hebben een blauw lintje opgespeld, als zichtbaar symbool van hun eis dat de van nepotisme betichte Wereldbankbaas Paul Wolfowitz ontslag neemt. Wolfowitz heeft gezegd dat hij zich zou neerleggen bij de beslissing van de raad van bestuur.
In het Wereldbankhoofdkwartier in Washington bereikte de vergaderintensiteit de afgelopen dagen ongekende hoogten. Op alle niveaus riepen afdelingshoofden hun medewerkers bij elkaar om te praten en “de vinger op de pols te leggen”. Het gaat blijkbaar om een initiatief van het topmanagement om de temperatuur te nemen bij de meer dan 10.000 werknemers van de bank.
Wolfowitz ligt onder vuur omdat hij ervoor gezorgd zou hebben dat zijn vriendin Shaha Riza met een fikse loonsverhoging werd weggepromoveerd van de communicatieafdeling van de Wereldbank naar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Wat hem vooral kwalijk wordt genomen, is dat hij vervolgens probeerde te ontkennen iets met de promotie te maken te hebben gehad.
Twee bronnen binnen de Wereldbank hebben bevestigd dat 110 landendirecteurs en hun naaste medewerkers vrijdag aan Wolfowitz hebben gevraagd de eer aan zichzelf te houden. De landendirecteurs waren vorige week in Washington voor de jaarlijkse lentevergadering van het IMF en de Wereldbank.
De managing director van de bank, Graeme Wheeler, had donderdag al aangedrongen op ontslag en kreeg daarvoor “luid applaus”, zo klinkt het uit dezelfde bronnen. Tijdens de vergadering drongen de Wereldbankvertegenwoordigers er ook bij vice-voorzitter Jeff Gutman op aan “vanwege iedereen aanwezig een duidelijk boodschap van consensus over de noodzaak van ontslag” over te maken aan Wolfowitz en de Duitse vertegenwoordiger van de raad van bestuur, Eckhard Deutscher. Ook die boodschap is vrijdag bij Wolfowitz aangekomen.
Als teken van verzet zijn werknemers in Washington intussen begonnen met blauwe lintjes op hun kraag of revers te spelden, naar het voorbeeld van de rode lintjes van de campagne tegen aids. De actie kent zo’n succes dat lokale afdelingen al om een lading blauwe lintjes hebben gevraagd. Ze kregen de boodschap zelf blauwe lintjes in elkaar te knutselen.
Wolfowitz verklaarde vrijdag dat hij zich zou neerleggen bij de beslissing van de 24-koppige raad van bestuur van de bank. De raad besloot vrijdag een definitief advies te vragen aan een commissie ad hoc voor “bestuur en administratieve aangelegenheden”, die moet nagaan of er sprake is geweest van een belangenconflict of een schending van het interne reglement. Daarmee blijft het lot van Wolfowitz zeker nog voor enkele dagen onzeker.
De internationale actiegroep AVAAZ.org, heeft intussen een protestclipje op de internetvideo Youtube.com geplaatst. Het fragment toont een stuk uit de openingstoespraak van Wolfowitz toen hij aan de bank begon. “Werknemers ontslagen is helaas een deel van deze job”, zei de Wereldbankbaas toen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.