Blauwvintonijn gaat ten onder aan tegenstrijdige belangen

De internationale kritiek op de Japanse import van de Atlantische blauwvintonijn groeit, nu de soort bijna uitgestorven is. Het land slaagde er onlangs in een verbod op internationale handel in de blauwvintonijn te blokkeren.
“De oplossing is vrij eenvoudig als regeringen daadwerkelijk de blauwvintonijn willen beschermen”, zegt Wakao Hanaoka, tonijnexpert van Greenpeace Japan. “De handel in de soort moet gebaseerd zijn op de natuurlijke levenscyclus van de tonijn en niet op kortetermijnwinst.”
De blauwvintonijn is de laatste toevoeging aan de controversiële Japanse lijst met geïmporteerde, bedreigde zeedieren. Bovenaan de lijst staat de walvis, waar Japan op jaagt onder het motto dat het voor “wetenschappelijke doeleinden” is. In 1986 werd de commerciële walvisvaart verboden.
Japan is tegen een verbod op de export van Atlantische blauwvintonijn, een voorstel van de Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Soorten (Cites). Cites is een internationale overeenkomst tussen regeringen die ervoor moet zorgen dat de internationale handel in wilde dieren en planten hun overleven niet bedreigt.
Tijdens de laatste bijeenkomst, in maart in Doha, werden geen nieuwe maatregelen aangenomen om het zeeleven te beschermen. Japan wist tijdens de Cites-conferentie met succes een verbod op de internationale handel in blauwvintonijn te blokkeren. Het land werd daarbij gesteund door ontwikkelingslanden, waarbij Japan - volgens berichten in de media - intensief gelobbyd zou hebben.

Duurzaam


Uit wetenschappelijke onderzoek is gebleken dat de populatie blauwvintonijn tussen 1975 en nu met 80 procent is afgenomen. Het International Committee of the Conservation of Atlantic Tuna (Iccat), een intergouvernementele visserijorganisatie, wordt ervan beschuldigd overbevissing toe te staan.
De blauwvintonijn is populair zijn in Japanse restaurants. Het Japanse ministerie van Visserij erkent dat de tonijn beschermd moet worden, maar stelt dat Japan dat alleen maar kan doen door de tonijnimport strikt te controleren.
“Alle blauwvintonijnimport moet een certificaat hebben waaruit de herkomst blijkt en de import moet voldoen aan Iccat-quota. Dat is een garantie voor duurzaam management”, zegt Kenji Fukui van het ministerie van Visserij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.