Blood diamonds are not forever

In een tussentijds rapport van het Kimberley Proces staat dat het militaire apparaat van Zimbabwe betrokken is bij de illegale verhandeling van bloeddiamanten.
In de film Blood Diamond gaat Leonardo Di Caprio de strijd aan met de handel in zogenaamde conflict- of bloeddiamanten. Jammer genoeg is dat geen fictie maar realiteit, zoals een nieuw rapport van het Kimberley Proces aantoont.
Bloeddiamanten zijn diamanten waarvan de opbrengst gaat naar het financieren van rebellengroepen. Meestal komen deze edelstenen uit conflictgebieden in Afrika. In december 2000 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties unaniem een resolutie aan waarmee ze het verhandelen van bloeddiamanten proberen te verhinderen. Hiervoor worden maatregels getroffen zoals het standaardiseren van certificaten en nieuwe controlerende instanties. Eén van deze instellingen is het Kimberley Process Certification Scheme (KPCS).
Kimberley Proces
Het KPCS is een initiatief waarin overheden, industrie en de civiele maatschappij samenwerken om de illegale stroom van bloeddiamanten tegen te houden. Dit doel proberen ze te bereiken door hun leden zeer strikte normen op te leggen betreffende international transport van diamanten. Iedere diamant moet namelijk een certificaat krijgen waarin verzekerd wordt dat het gaat om een “conflictvrije” diamant. Op deze manier wordt het moeilijker om de bloeddiamanten aan de man te brengen. Het KPCS telt 49 leden, maar vertegenwoordigt 75 landen doordat de 27 verschillende lidstaten van de Europese Unie als 1 tellen.
Zimbabwe 
In een nieuw rapport van het KPCS blijkt dat het leger in Zimbabwe betrokken is bij de illegale handel in bloeddiamanten. Om deze reden vraagt het KPCS aan de Zimbabwaanse overheid de productie en export van diamanten stop te zetten. Na controles op het terrein werd geconcludeerd dat de mensenrechten ernstig geschonden worden, vooral in de Chiadzwa-wijken. Ook Human Rights Watch rapporteerde in juni dat gewapende troepen ernstig geweld gebruiken tegen de bevolking waardoor velen ernstig gewond raken en vaak zelfs sterven. KPCS uit ook haar bezorgdheid over de diamantenhandel: de grenscontrole zou te laks zijn waardoor smokkelaars vrij hun gang kunnen gaan. De autoriteiten nemen het rapport gelukkig ernstig en beloven de soldaten bij de diamantenmijnen zo gauw mogelijk weg te zenden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.