Boeddistische puzzel

De Olympische Spelen zijn achter de rug, de medailles zijn geteld en de politieke rekeningen worden gemaakt door zowel de regering in Peking, de mensenrechtengroepen in Londen en Washington als door de Tibetanen, Oeigoeren, en andere groepen of volkeren die geprobeerd hebben van de wereldwijde aandacht te profiteren om hun strijd onder het voetlicht te brengen.
Dit is misschien een goed moment om opnieuw even aandacht te hebben voor het boeddhisme als cultuur, levensbeschouwing of religie. Kunstuitgeverij Ludion lanceerde kort voor de zomer een nieuwe serie rond Wereldreligies met Boeddhisme als eerste uitgave. Het bijzondere aan het werk van Nicoletta Celli –een Italiaanse doctor in kunstgeschiedenis uit India en het Verre Oosten– is dat ze het gedetailleerde verhaal van het boeddhisme brengt aan de hand van de kunst die deze levensbeschouwing voortgebracht heeft. Dat maakt van dit mooi uitgegeven boek een soort kunstcatalogus op klein formaat, maar het maakt het lezen van de inhoud niet echt makkelijk.
Je moet als lezer het grotere verhaal zelf bijeen puzzelen uit de notities bij iconen, mandala’s, stoepas en allerlei liggende, zittende of staande boeddha’s en boddhisatva’s. Het voordeel van deze visuele aanpak is dat wie dit boek uitleest nooit nog over boeddhisme zal denken in uniforme of eenvoudige termen. De verschillen tussen diverse leerstellige strekkingen en regionale tradities worden immers visueel zo duidelijk voorgesteld, dat zelfs weekendgelovigen de essentie ervan wel zullen onthouden.
Geen boekje om de verlichting in vijf stappen of drie weekends -met overnachting- te bereiken, maar een naslagwerk voor wie geïnteresseerd is in details, nuances en artistieke productie.
Boeddhisme door Nicoletta Celli is uitgegeven door Ludion. 334 blzn. ISBN 978 90 5544 726 8

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.