Bolivia dreigt met uitzetting Usaid

De relaties tussen Bolivia en de VS zijn nog lang niet hersteld. Twee jaar na de uitwijzing van de Amerikaanse ambassadeur beschuldigt de Boliviaanse president Evo Morales de VS opnieuw van inmenging. Hij dreigt ermee Usaid te verbannen, het belangrijkste Amerikaanse hulpagentschap.
De relaties tussen Bolivia en de VS zijn nog lang niet hersteld. Twee jaar na de uitwijzing van de Amerikaanse ambassadeur beschuldigt de Boliviaanse president Evo Morales de VS opnieuw van inmenging. Hij dreigt ermee Usaid te verbannen, het belangrijkste Amerikaanse hulpagentschap.
Begin juni kondigde de Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken David Choquehuanca nog een vooruitgang van “99 procent” aan in het herstel van de diplomatieke relaties tussen Bolivia en de Verenigde Staten. Maar in verschillende verbale uitvallen gaf Morales een heel ander beeld.
Tijdens een inhuldiging van een congres van cocaboeren in Cochabamba beschuldigde Morales de VS ervan zich in te mengen in binnenlandse Boliviaanse kwesties via de officiële Amerikaanse hulporganisatie Usaid. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft het agentschap momenteel 85 miljoen dollar per jaar uit op het Boliviaanse platteland. “Als Usaid op deze manier blijft werken, zal ik niet aarzelen om ze het land uit te zetten vanwege van onze waardigheid en soevereiniteit. We zullen niet toelaten dat ze zich met binnenlandse kwesties bemoeien”, zei Morales.

Drugs


Washington van zijn kant wil de bilaterale relaties graag nieuw leven inblazen, en heeft hoge vertegenwoordigers naar Bolivia gestuurd. In 2009 probeerden de opeenvolgende onderministers van Buitenlandse Zaken Thomas Shannon en Arturo Valenzuela tot een akkoord te komen met het Boliviaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Maar de ontvangst van Valenzuela was koeltjes. De dag voor hij aankwam zei Morales dat de VS, de grootste afzetmarkt ter wereld voor narcotica, de strijd tegen de drugshandel eigenlijk gebruikte als middel om zich te kunnen mengen in Colombia, Peru en Bolivia, de drie belangrijkste producenten van cocaïne.

Interne verdeeldheid


Niet iedereen is ervan overtuigd dat de uitval van Morales oprecht is. “Internationale organisaties beschuldigen is een manier om de aandacht af te leiden van het conflict tussen de Boliviaanse regering en de sociale organisaties en vakbonden”, zegt Félix Patzi, socioloog en dissident van de regerende MAS-partij.
Begin mei riepen de grote vakbonden op tot een vierentwintigurenstaking tegen het loonbeleid van de regering. Inheemse bevolkingsgroepen in het olie- en gasrijke oosten van het land protesteren op hun beurt tegen de loze beloften van de regering-Morales omtrent meer autonomie en natuurbescherming.
De invloedrijke Confederatie van Inheemse Volkeren van Bolivia (CIDOB) plant een protestmars naar La Paz. Minister van Autonomie Carlos Romero verdenkt Usaid ervan achter de betoging te zitten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.