Bolivia overweldigd door knokkelkoorts

Een enorme epidemie van knokkelkoorts houdt Bolivia in de ban. De ziekte heeft al 45.000 Bolivianen besmet en 24 doden geëist. Deskundigen spreken van de ergste epidemie in de geschiedenis van het land. Aan de basis liggen de hoge zomertemperaturen en de neerslag, maar ook een zwak gezondheidsstelsel en slechte vuilnisomhaling.
Vooral de oostelijke provincie Santa Cruz en andere laagliggende gedeelten van het land met een warm en vochtig klimaat zijn getroffen. Volgens het Boliviaanse hoofd Epidemiologie, Eddy Martinez, zijn er 45.000 gevallen van dengue gerapporteerd sinds januari. Naar alle verwachting zal de piek bereikt worden in april met 60.000 gevallen.

Minister van Volksgezondheid Ramiro Tapia laat weten dat de overheid maatregelen genomen heeft, zoals sproeien tegen muggen in steden en dorpen en het ophalen van afval. Bolivia krijgt daarvoor hulp van Cuba, Venezuela en Ecuador. President Evo Morales is in hoogsteigen persoon mee gaan sproeien in de arme buurten rond Santa Cruz en Trinidad.

Recordepidemie



Knokkelkoorts wordt als endemisch beschouwd in de tropen, maar de huidige epidemie is verrassend door haar omvang, zegt gezondheidsdeskunige Franklin Alcaraz van het LatijnsAmerikaanse Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (CELIN).

De lente en de zomer waren met een gemiddelde van 37 graden Celsius opvallen warm. In combinatie met vele neerslag hebben die voor perfecte omstandigheden gezorgd voor de Aedes aegypti, de mug die de ziekte overdraagt. Vooral arme gezinnen worden getroffen, omdat ze geen toegang hebben tot stromend water en verplicht zijn om zelf water op te slaan in tanks.

De problemen worden nog verergerd door een zwakke gezondheidszorg, die slecht uitgerust is om de eerste symptomen te detecteren. Omdat er te weinig gezondheidscentra op het platteland zijn, trekken patiënten massaal naar de ziekenhuizen in de steden die bezwijken onder de toestroom van zieken.

“De gezondheidszorg is ingestort, overweldigd door dit enorme probleem. Als het sproeien en de informatiecampagnes het aantal besmettingen niet kunnen terugdringen, wordt de situatie bijzonder ernstig”, zegt Joaquín Monasterios, voormalig minister van Volksgezondheid.

Afval



Zeven op tien van de nieuwe besmettingen wordt gerapporteerd in de provincie Santa Cruz. De besmettingen zouden onder meer te danken zijn aan het intense grensverkeer met Brazilië, maar ook afval wordt met de vinger gewezen. “Volgens mij kunnen we de epidemie niet de baas omdat het afval niet goed opgehaald wordt, maar ook omdat de kanalen en riolering niet goed onderhouden zijn”, zegt Yenny Carnero, een inwoonster van Santa Cruz. “Ons land is zo arm dat de mensen alles proberen bij te houden”, zegt ze. De afgedankte spullen fungeren als waterreservoirs, waarin de muggen eieren kunnen leggen.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.