Bolivia sluit nieuwe contracten met oliebedrijven

De nationalisatie van de Boliviaanse aardgasreserves gaat deze maand de tweede fase in: de regering onderhandelt over nieuwe contracten met oliebedrijven. Ruim vier maanden geleden besloot president Evo Morales, onder escorte van elitetroepen, de aardgasvelden in het land weer onder controle van de overheid te brengen. Bolivia heeft de op een na grootste gasvoorraad in Latijns-Amerika. Alleen Venezuela bezit meer gas.
Voor 1 november moeten de nieuwe contracten met de oliebedrijven rond zijn. Deze week vonden de eerste gesprekken plaats met Total E&P Bolivia, een dochteronderneming van het Franse TotalFinaElf.

De onderhandelingen werden aangekondigd door de minister van Energie, Andrés Soliz. Soliz staat bekend om zijn weerstand tegen privatisering. Hij toonde zich in het verleden een stevige criticus van de voormalige president Gonzalo Sánchez de Lozada (1993-1997 en 2002-2003), de motor achter de privatisering van de industrie.

Volgens overheidsbronnen spreken Soliz en zijn adviseurs achter gesloten deuren over twee opties waar de bedrijven uit kunnen kiezen: een joint venture met Yacimientos Petrolíferos Fiscales Bolivianos (YPFB), Bolivia’s staatsoliebedrijf, of investeren zonder participatie van de Boliviaanse overheid. In dat laatste geval zijn alle risico’s voor het bedrijf. In het eerste geval winnen buitenlandse bedrijven het gas, terwijl YPFB de verdere verwerking en verkoop in handen neemt.

Momenteel betalen buitenlandse bedrijven in Bolivia 50 procent belasting en exploitatierechten over gaswinning. Voor 2005 was dat slechts 18 procent aan exploitatierechten. Onder het nieuwe nationaliseringsdecreet moet voor gasvelden waar meer dan 100 miljoen kubieke voet gas per dag gewonnen wordt, 82 procent aan exploitatierechten en belasting worden betaald. Voor de kleinere velden blijft dat 50 procent.

De regering kreeg eind augustus de eerste extra inkomsten (25,5 miljoen euro) binnen van het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras, het Spaans-Argentijnse Repsol YPF en Total. Deze drie bedrijven exploiteren de rijke gasvelden San Alberto en San Antonio in de zuidelijke provincie Tarija. De velden zijn goed voor 70 procent van de 26,5 kubieke meter gas die dagelijks voor export naar de Zuid-Braziliaanse staat Sao Paulo gaat. Vrijdag gaat Petrobras met de regering van Morales om tafel om te onderhandelen over een nieuw contract.

De nationalisatie van de gasvoorraden in Bolivia is onderdeel van een groter plan om delfstoffen in het land weer onder staatsbeheer te brengen. In 2003 leidden maandenlange volksprotesten in arme regio’s tot het aftreden van president Sánchez de Lozada. De demonstranten eisten onder meer de nationalisatie van gas en water in het land. Diezelfde kwestie leidde in 2005 ook tot de val van de regering van Carlos Mesa, die tijdelijk werd vervangen door Eduardo Rodríguez.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.