Bolivia wil energiecrisis Argentinië helpen oplossen, maar krijgt intern tegenwind

De Boliviaanse president Carlos Mesa reist vandaag (woensdag) naar Buenos Aires met de bedoeling er met zijn Argentijnse tegenhanger Néstor Kirchner een akkoord te tekenen om dagelijks vier miljoen kubieke meter gas te leveren. Dat zou de ernstige energiecrisis waarmee Argentinië momenteel kampt, moeten verzachten. Boliviaanse vakbonden dreigen echter met een algemene staking als het plan doorgaat. Vorig jaar dwongen voorstellen voor gasexport naar de VS vanuit een haven in Chili de vorige president van Bolivia tot aftreden.


Het nieuwe contract zou inhouden dat Argentinië gedurende een half jaar Boliviaans gas importeert, hoewel de Argentijnse regering de overeenkomst graag zou uitbreiden tot in 2006. Het gas zou door een oude leiding worden gepompt die al tien jaar niet meer in gebruik is. Argentinië kampt met een ernstig terugval in de productie van natuurlijk gas, waardoor er tekorten zijn voor de eigen consumptie. Het land zag zich ook genoodzaakt de gasexport naar Chili te beperken.

Sociale organisaties en werknemersorganisaties zoals de Boliviaanse vakbond COB verzetten zich echter heftig tegen de plannen om Boliviaans gas te exporteren. Ze vinden dat het gas beter in eigen land kan worden gebruikt. Ze vrezen ook dat Buenos Aires het gas kan doorverkopen aan Chili, dat luid heeft geprotesteerd omdat Argentinië de afgesproken leveringen niet nakomt. Veel Bolivianen beschouwen Chili als een aartsrivaal omdat ze sinds de oorlog van 1879 tot 1883 hun enige kuststrook verloren aan dat land. President Mesa heeft echter al verklaard dat hij “geen molecule gas” aan Chili zou verkopen, en Francesco Zaratti, de man door de president is aangesteld om de eerdere privatiseringen in Bolivia te herbekijken, zei dat hij vertrouwen had in de belofte van Argentinië om het gas niet naar Chili te exporteren.

Gas is om het zacht uit te drukken een gevoelig item in Bolivia, dat na Venezuela de grootste gasreserves in Latijns-Amerika bezit. In oktober vorig jaar zorgde de aankondiging dat gas naar de VS zou worden uitgevoerd via een Chileense haven voor een maandlange opstand in het westen van het land. Volgens mensenrechtengroeperingen lieten meer dan zeventig mensen het leven toen het leger erbij geroepen werd. De protesten leidden tot het aftreden van toenmalig president Sánchez de Lozada.

Vice-president Mesa werd de nieuwe president, en beloofde een referendum over de voorwaarden waaronder gas kon worden geëxporteerd, en een herziening van het energiebeleid zodat een groter deel van de inkomsten van gas naar de staat zouden vloeien. Intussen namen al twee ministers van Energie ontslag, waarbij ze het nieuwe wetsvoorstel half geschreven achterlieten.

Vorige week kondigde Mesa tot ieders verbazing aan dat Bolivia gas zou uitvoeren naar Argentinië. Hij vaardigde tegelijk een decreet uit dat het referendum over het gasbeleid zou laten plaatsvinden op 18 juli. De energieplannen van de president kregen tot vorige week alleen de steun van de Nationalist Revolutionary Movement (MNR), de partij die tot oktober vorig jaar aan de macht was, maar met de komst van het decreet hebben nu ook anderen beloofd het voorliggende energiebeleid te bespreken.

De linkse Movement to Socialism houdt echter vol dat de president geen overeenkomst kan tekenen met Buenos Aires zolang geen nieuwe energiewet is gestemd die de nationale gasreserves deprivatiseert en de staat er weer controle over geeft. (AD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.