Boliviaanse ondernemers delen Morales’ optimisme niet

De Boliviaanse regering van Evo Morales heeft voor de derde keer op rij het jaar afgerond met mooie economische cijfers, maar ondernemers en analisten waarschuwen voor een daling van de export en een stijging van de werkloosheid.
“Het jaar 2008 was een mijlpaal in de economische geschiedenis van Bolivia”, zegt minister van Financiën Luis Arce. De groei van het bruto binnenlands product (bbp) bedroeg 6,5 procent, de inflatie 12 procent. Er werd voor 4,5 miljard euro uitgevoerd, bijna een verdrievoudiging in vergelijking met 2004.

Bolivia doet beter dan het Latijns-Amerikaanse en Caraïbische gemiddelde, zegt Arce. De minister zegt dat zijn land, met een bbp van 9 miljard euro, klaar is om de internationale financieel-economische crisis het hoofd te bieden.

Twijfel



Cementproducent Samuel Doria Medina, tegelijk leider van de centrumlinkse oppositiepartij Unidad Nacional (UN), trekt de cijfers in twijfel en wijst onder meer op de frequente ontslagen aan de top van het Nationaal Instituut voor de Statistiek.

Volgens Medina’s eigen schattingen liep de inflatie voor voedingsproducten vorig jaar op tot 40 procent. Hij geeft toe dat de gunstige grondstofprijzen en de start van ontginning van lood, zilver en zink in het departement Potosí een impuls hebben gegeven aan de Boliviaanse economie. Maar “in 2009 zullen we een belangrijke daling van de export zien omdat de groei enkel te maken had met betere prijzen en niet met een productiestijging.”

De directeur van de Nationale Kamer voor Exporteurs van Bolivia  
(Caneb), José Ribero, beaamt dat. Hij wijst erop dat de helft procent van de Boliviaanse export uit brandstoffen bestaat. De olieprijsdaling van 150 naar 44 dollar per vat zal dan ook flink voelbaar worden Bolivia, voorspelt Ribero. Van de andere sterkhouders van de Boliviaanse export, mineralen en oliezaden, gingen de prijzen eveneens flink achterut, voegt Ribero eraan toe.

100.000 werklozen bij



Door de mogelijke productie- en exportdaling dreigt een stijging van de werkloosheid, die tot 100.000 mensen kan treffen. Die komen bovenop de 215.000 werklozen die het land nu al telt, zegt Medina. Het ministerie van Arbeid zegt dat 8,15 procent van de bevolking nu geen werk heeft.

Minister van Financiën Arce kondigde voor 1,4 miljard euro investeringen in de openbare sector aan en een extra bijdrage van ruim 700 miljoen euro voor het staatsoliebedrijf Yacimientos Petrolíferos Fiscales Bolivianos (YPFB) om de lage gas- en brandstofproductie voor de binnenlandse markt te compenseren.

Het maakt weinig indruk op Medina. De regering slaagde er vorig jaar niet in de aangekondigde investeringen uit te voeren en Medina voorspelt dat ze dit jaar slechts de helft van het beloofde geld zal uitgeven. Daardoor zal een overschot ontstaan die de regering als efficiëntie zal uitleggen maar die men eigenlijk net andersom moet interpreteren, zegt Medina.

In het economische model van minister Arce moeten natuurlijke bronnen kunnen recupereren. Arce pleit voor een rationele exploitatie van onder meer brandstoffen en mineralen: ze moeten betere leefomstandigheden creëren en een basis leggen voor industrie en toerisme.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.