Bolivianen met handicap blijven in de kou

Een jaarlijkse subsidie die nauwelijks volstaat voor een kop koffie en een stuk brood per dag. Dat is wat een groep Bolivianen met een handicap heeft verkregen na een honderd dagen durende protestmars door het land en een hongerstaking.

De karavaan van 150 mensen heeft in honderd dagen 1520 kilometer afgelegd. Ze verplaatsten zich per rolstoel, op krukken of met de hulp van familie. Nadien hielden enkele tientallen deelnemers ook nog een hongerstaking.

De regering reageerde door voor dit jaar een voorlopige subsidie van 112 euro toe te kennen aan de 13.500 Bolivianen met een zware of zeer zware handicap. Dat is een stuk minder dan de 334 euro die ze hadden geëist. Bovendien geldt dit niet voor de nog eens 26.500 mensen met een minder zware handicap. Voor hen komt er ook een regeling maar een datum is daarvoor nog niet bekend.

Hoge klassen

Toch is Carlos Mariaca, organisator van de actie, blij met het resultaat. “Het protest had een zeer sterk effect op de samenleving: vóór de karavaan kende men de problematiek alleen in de armere klassen, nu zijn ook de hoge klassen zich ervan bewust.”

Volgens een speciale peiling, die na de protestmars en de hongerstaking is gedaan, steunt 60 procent van de 10 miljoen Bolivianen een uitkering en andere steunmaatregelen voor mensen met een handicap.

Carlos Mariaca is secretaris-generaal van de Boliviaanse Confederatie van Personen met een Handicap. Hij is zelf bijna volledig verlamd en zit in een rolstoel.
De 13.500 Bolivianen met een zware of zeer zware handicap beschikken niet over eigen middelen om zich te verplaatsen en hangen gedeeltelijk of volledig van anderen af.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.