Botswana verhoogt alcoholprijzen drastisch in strijd tegen alcoholisme

De regering van Botswana zal de alcoholprijzen volgende maand met zeventig procent verhogen in een poging de overmatige drankconsumptie van de bevolking te beteugelen. Dat liet president Ian Khama donderdag weten. Zo meldt ‘The Mail & Guardian online’.
De prijsstijging zal ingaan vanaf 18 augustus. De winst zal gebruikt worden om ‘het publiek in te lichten over de gevaren van alcoholmisbruik en rehabilitatieprogramma’s voor slachtoffers van alcoholmisbruik te financieren’, aldus de verklaring van de president.

Aids


Twee jaar geleden heeft de regering al een avondklok ingesteld voor bars, nachtclubs en winkels die alcohol verkopen. De nieuwe regeling komt er na een reeks van publieke bijeenkomsten over heel het land, waarop Khama liet weten dat een prijsstijging van honderd procent zal overwogen worden als die van zeventig procent geen resultaat oplevert.
Botswana behoort tot de Afrikaanse landen die het ergst getroffen zijn door HIV/AIDS. De toenemende alcoholconsumptie wordt als een van de oorzaken gezien voor de vele besmettingen.
Botswana Alcohol Aids Project werkt rond de link tussen alcohol en HIV/AIDS. De organisatie stelt dat ‘onder invloed van alcohol zijn ervoor zorgt dat een persoon zijn vermogen verliest om zelfcontrole te behouden en de juiste keuzes te maken, en het vooral de kansen op veilige seks verlaagt.’ Alcohol is volgens het project ook geïdentificeerd als een van de grootste boosdoeners voor het niet innemen van voorgeschreven medicijnen bij besmette mensen.

Teleurstelling


‘Zeer onfortuinlijk en een grote teleurstelling.’ Zo noemt de Botswaanse brouwer Kgalagadi Beverages, dochteronderneming van SAB Miller, de regeringsbeslissing. De Botswaanse oppositie vindt dat de maatregel de echte oorzaak van alcoholisme in het land niet aanpakt.
Diphetogo Maswabi van de oppositiepartij Botswana Congress Party: ‘Een heffing van zeventig procent is een aanpak die geen rekening houdt met de complexiteit van alcoholconsumptie en alcoholhandel. De boodschap aan mogelijke buitenlandse investeerders is bovendien niet bemoedigend, aangezien deze ontwikkeling als een precedent kan gezien worden.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.