Braziliaans onderwijs scoort

Met het Braziliaanse hoger onderwijs gaat het heel goed. Geen enkel land in Latijns-Amerika kan Brazilië hierin momenteel evenaren. Vooral de Universiteit van São Paulo (USP) slaagt erin om een model te zijn voor de rest van de regio. De vraag is wat deze universiteit anders maakt dan andere in de regio.

  • Rodrigo Soldon Deze uitgebreide universiteit zou volgens recente rankings de beste van Latijns-Amerika zijn. Rodrigo Soldon

Dankzij een goede aanpak werkt het hoger onderwijs als ‘de machinekamer om Brazilië te helpen in zijn vooruitgang. De inschrijvingen verdrievoudigden zelfs de laatste tien jaar’, verklaart Danny Byrne, hoofd van het topuniversities.com-portaal.

Eerste regionale oplijsting

Quacquarelli Symonds, een opleidingsadviesbureau, publiceerde deze maand de eerste regionale rangschikking van de Latijns-Amerikaanse universiteiten. Brazilië domineerde de rangschikking met 65 instellingen bij de eerste 200, gevolgd door Mexico met 35, Argentinië en Chili met 25 elk en Colombia met 21 instellingen.

Vooral de USP was de grote winnaar. Dankzij haar academische reputatie, aantal publicaties en webimpact staan ze aan de top. Ook de scholingsgraad van het personeel en hun reputatie werden in rekening gebracht. Bij het aantal citaten per paper was de score minder hoog. Over het algemeen doet de USP het toch zeer goed volgens dit onderzoek, wat ervoor zorgt dat ze in de top-200-wereldranglijst de nummer één zijn van de Latijns-Amerikaanse universiteiten.

Ook elders

Ook in de prestigieuze rangschikking van de Times Higher Education, een gespecialiseerd Brits weekblad, nam de USP de leiding van Latijns-Amerika. Het resultaat werd vorige week gepubliceerd. Deze rangschikking oordeelde volgens internationale vooruitzichten, aantal citaten, het onderzoek en de manier van lesgeven. Vooral op die laatste twee indicatoren scoorde de universiteit zeer goed. Maar liefst drie Braziliaanse universiteitein bevinden zich in deze top tien, acht in de top twintig en 31 in de top honderd.

Niet alleen in deze twee recente rangschikkingen is de USP succesvol, ook in een oplijsting gemaakt door de Shangaise Jiao Tong Universiteit in augustus jl., krijgt de USP een plaats tussen de 101 en 150 beste werelduniversiteiten. De verdienste van de USP in deze lijst was zijn vermaard onderzoek naar tropische geneeskunde, parasitologie en biobrandstoffen.

De USP werd opgericht en ondersteund door de staat São Paulo. USP’s promovering werd gestimuleerd door de grote toename in privéfinanciering en via internationale erkenning en samenwerkingsverbanden.

Fouten

Veel andere universiteiten in de regio maken cruciale fouten waardoor ze het niveau van de USP niet behalen. Vaak hoeven studenten niets te betalen, maar de lestechnieken zijn achterhaald, de curricula zijn gepolitiseerd en ouderwets, de academici zijn onschendbaar en studenten geven massaal op, zo schrijft The Economist.

‘Mechanismes om kwaliteit te verzekeren zijn onbestaande of zwak’, meent Francisco Marmolejo, Mexicaans consultant in universiteitsadministratie. Chili bijvoorbeeld heeft geen slecht onderwijs, maar de fondsen en beurzen zijn laag, wat toekomstmogelijkheden doet afnemen. Venezuela daarentegen lanceerde een ambitieus beleid, maar de instellingen waren er niet op voorbereid en de nodige infrastructuur is niet aanwezig.

‘In veel landen zijn de publieke universiteiten te groot om te besturen’, zegt Philip Altbach, directeur van het Centrum voor Internationaal Hoger Onderwijs aan de Boston-universiteit in Amerika. Om een universiteit op wereldniveau te creëren, is er volgens hem nood aan flexibiliteit in plaats van zich te houden aan strakke regels, zoals het de traditie is in de regio. ‘Er is behoefte aan sterkere mechanismes en betere studiefinanciering om de onderwijskwaliteit op te trekken in Latijns-Amerika’, zegt Andreas Schleicher van de OESO, de organisatie van de rijkste landen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.