Braziliaans onderzoeksschip gaat oliewinning in de gaten houden

Brazilië koopt een van de modernste schepen voor oceaanonderzoek ter wereld. Het moet er onder meer voor zorgen dat oliewinning minder impact heeft op het milieu, zegt de overheid.

Het hypermoderne oceanografische onderzoeksschip kost 162 miljoen Braziliaanse real (61 miljoen euro). De aankoop is mogelijk door een samenwerking tussen de Braziliaanse overheid en de privésector.

Met het schip wil Brazilië meer gegevens verzamelen over de minerale en biologische rijkdom in Amazônia Azul (Blauw Amazonegebied), een strook van 3,6 miljoen vierkante kilometer voor de Braziliaanse kust.

Oliewinning

“De meeste informatie over de geologie en de biodiversiteit van de oceaanbodem die met het nieuwe wetenschappelijke en technologische platform verzameld kan worden, zal bijvoorbeeld toelaten om de impact van olie-exploratie op de natuurlijke hulpbronnen te verkleinen”, zegt Janice Trotte, coördinator Zee en Antarctica van het ministerie van Wetenschap, Technologie en Innovatie.

Brazilië heeft de laatste jaren belangrijke onderzeese olievelden aan zijn kust ontdekt, zoals het Tupi-olieveld in 2006 en het Jupiter-veld in 2008.
Het is de bedoeling het schip tegen september volgend jaar in de vaart te brengen.

Brazilië heeft nu al twee grote oceanografische onderzoeksschepen, maar die bevatten minder geavanceerde technologie.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.