Braziliaanse bisschop stopt met hongerstaking

De Braziliaanse bisschop Luiz Flavio Cappio is gestopt met zijn hongerstaking tegen een rivierproject van de Braziliaanse regering. Minister Jacques Wagner van Institutionele Relaties heeft Cappio toegezegd opnieuw in gesprek te gaan over de plannen en er is extra geld beloofd voor het schoonmaken van de rivier Sao Francisco.

Wagner was door de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva gestuurd om te onderhandelen met de bisschop. De uitkomst van dat gesprek heeft een nieuwe crisis voor Lula, wiens regering wordt geplaagd door corruptieschandalen, voorkomen. De bisschop van Barra, in de noordoostelijke staat Bahia, had gedreigd met zijn hongerstaking door te gaan tot zijn dood.

Het protest richtte zich tegen plannen van de Braziliaanse regering om via twee kanalen 26 kubieke meter water per seconde naar het droge noorden van Brazilië transporteren. Dat water wordt onttrokken aan de rivier Sao Francisco. Milieuorganisaties, boeren, vakbonden en kerkelijke groeperingen zijn tegen het project, omdat de rivier nu al zwaar belast wordt. Ook verwachten zij dat vooral de economische elite ervan zal profiteren en niet de arme bevolking in het noordoosten van Brazilië.

Ondernemers in Cabrobó, de stad aan de rivier Sao Francisco waar de bisschop zijn hongerstaking hield, hingen de afgelopen week posters op waarin ze juist opriepen het project voort te zetten. In diverse andere steden in het noordoosten klonken soortgelijke geluiden. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.