Braziliaanse vrouwen willen (nog) geen vrouw als president

De Braziliaanse vrouwen kunnen Dilma Rousseff, de kandidate van de linkse regering, in oktober een makkelijke overwinning bezorgen bij de presidentsverkiezingen. Maar volgens peilingen leeft net bij de vrouwen de grootste weerstand om het land voor het eerst door een vrouw te laten leiden. De steun voor Dilma Rousseff groeit maar die groei is niet echt te zien bij het vrouwelijke electoraat.
Uit een peiling van het Instituto Datafolha blijkt bijvoorbeeld dat Rousseff en haar belangrijkste tegenstander José Serra op 3 oktober ongeveer evenveel stemmen zouden krijgen. Maar bij de vrouwelijke ondervraagden doet Serra het opvallend beter, 8 procentpunten zelfs.
De zogeheten “kandidate van Lula” – tot 31 maart was Rousseff kabinetschef van president Luiz Inácio Lula da Silva (in Brazilië de belangrijkste ministerfunctie) – had volgens een peiling eind 2009 slechts 23 procent van de stemmen maar haalde nadien 13 procentpunten op. Bij de vrouwelijke kiezers bedroeg die remonte slechts 7 procent.

Conservatiever dan mannen


Het vrouwelijke electoraat wil eerst meer informatie over de kandidate en haar beleid alvorens te beslissen, zegt Jacira Melo, directeur van het feministische Instituut Patricia Galvão. “Ze zijn rigoureuzer” bij hun evaluatie. Ze spreekt daarmee “voorbarige” conclusies tegen dat “een vrouw niet op een vrouw stemt” of dat ze conservatiever zouden zijn dan mannen.
Ook bij de presidentsverkiezingen van 2002 en 2006 was de vrouwelijke steun voor Lula aan de lage kant. En zijn populariteit, die nu rond de 80 procent schommelt, is bijna 10 procent gedaald bij de vrouwen. Voor André Pereira, analist van CAC Consultoría, is dit een “mysterie” omdat de president net zijn populariteit dankt aan de sociale programma’s waarvan de vrouwen de belangrijkste begunstigden zijn, zoals de familiebeurs en de uitbreiding van het moederschapsverlof.

Verleiden


Melo wijst er in dat verband op dat 95 procent van Lula’s ministers mannen waren en dat vrouwen alleen de portefeuilles “met de minste macht en de kleinste begroting” kregen. “Misschien zien veel vrouwen in Lula hun echtgenoten en huisgenoten”, die hen weinig naar waarde schatten en weinig in het huishouden helpen. Vrouwen zouden om die reden minder gevoelig zijn voor Lula’s imago als “man van het volk”.
Volgens veel peilingen zien de meeste Brazilianen Rousseff wel de verkiezingen winnen. Maar om die overwinning veilig te stellen zal ze het vrouwelijke electoraat moeten verleiden, zeggen de analisten. En daar schuilt een probleem, zegt Pereira, want Rousseff mist charisma en er is een nog tweede belangrijke vrouwelijke kandidate, Marina Silva, voormalig milieuminister van Lula en nu kandidate voor de Groene Partij. Volgens gegevens van Datafhola zou Silva op 10 procent van de stemmen kunnen rekenen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.