Brazilië houdt recessie op afstand

Brazilië lijkt beter dan de rijke landen bestand tegen de internationale crisis. Als de financiële en economische troebelen niet erger worden, dan gaat het Zuid-Amerikaanse land niet in recessie, zeggen de experts. De Brazilianen verwachten zelfs nog altijd een behoorlijke economische groei.
Volgens de voorzichtigste financiële analisten in Brazilië zal het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar met 2,4 procent groeien. De Braziliaanse Centrale Bank verwacht 3,2 procent, president Luiz Inácio Lula da Silva mikt op 4 procent. Daarmee houdt Brazilië de recessie, die de rijke landen treft, op een veilige afstand.
Niettemin kent ook de Braziliaanse economie een flinke terugval als gevolg van de internationale crisis. Vorig jaar groeide het bbp met ruim 5,5 procent, de eerste drie kwartalen zelfs met 6,4 procent.
De autoproductie daalde in november met een derde ten opzichte van de maand voordien en met een kwart ten opzichte van november 2007. Dit soort duurzame goederen heeft het meest te leiden onder de crisis doordat ze bijna volledig van krediet afhangen. De regering trachtte midden december de verkoop aan te zwengelen door de kredieten vrij te maken en de heffing op kleinere voertuigen te verlagen. Voor deze maand belooft president Lula bijkomende maatregelen, onder meer voor de bouw- en landbouwsector.

Banenverlies


In november gingen 40.800 banen verloren in Brazilië, het eerste negatieve resultaat voor die maand in de zes jaar dat Lula aan de macht is. Doorgaans groeit in november het aantal jobs als gevolg van de grote consumptie in de kerst- en nieuwjaarsperiode. Analisten verwachten nog meer banenverlies als de economische groei dit jaar onder 3 procent blijft. Het kan de populariteit van Lula aantasten. De president had in december wel nog de steun van 80 procent van de Brazilianen, ondanks de crisis.
De werkgevers vroegen al een versoepeling van de arbeidswetten om zo meer ontslagen te voorkomen. De vakbonden reageerden meteen afwijzend maar mogelijk worden ze inschikkelijker naarmate de prognoses over massale werkloosheid verslechteren. De regering-Lula, die veel leden met een syndicaal verleden telt, is voorstander van onderhandelingen.

Devaluatie


Terwijl de centrale banken wereldwijd hun interestvoet fors verlagen, handhaaft de Braziliaanse centrale bank haar interestvoet op 13,75 procent, de hoogste ter wereld.
De vrees bestaat dat de devaluatie van de real, de Braziliaane munt, met meer dan 30 procent sinds augustus op de prijzen zal overslaan en de inflatie, vorig jaar rond 6 procent, nog zal aanwakkeren.
De centrale bank, die bekend staat om haar behoudsgezindheid, krijgt ook veel kritiek omdat de almaar veranderende wisselkoers sinds september de organisatie van de economie bemoeilijkt. Van 1,56 real per dollar begin augustus evolueerde de koers naar 2,30 real en zelfs naar 2,52 real in bruuske, dagelijkse schommelingen.
Doordat Brazilië zijn export over voldoende bestemmingen heeft gespreid, krijgt het land minder te maken met de problemen die de internationale handel treffen, ook al omdat het vooral voedingsproducten uitvoert. Die hebben over het algemeen minder te lijden onder invoerdalingen.
Ondanks de slechte vooruitzichten voor 2009 kan Brazilië terugblikken op een uitstekend economisch jaar. Bovenop de economische groei en de creatie van bijna 2 miljoen nieuwe jobs kreeg het land in mei te horen dat het over enorme olievoorraden beschikt voor zijn kust, een garantie voor welvaart op lange termijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.