Brazilië investeert in Cuba

De Braziliaans President Luiz Inácio Lula da Silva heeft gisteren een bezoek gebracht aan Cuba. De Braziliaanse media onderstrepen het economische belang van deze missie. Met investeringsbeloftes hoopt Da Silva belangrijke ontginningscontracten binnen te halen.
De Braziliaanse president liet zich op de buitenlandse missie vergezellen door zijn ministers van Buitenlandse Zaken, Gezondheid, Onderwijs en Ontwikkeling. Ook het hoofd van de Braziliaanse energiereus Petrobras kreeg een belangrijke plaats in de delegatie.
Brazilië wil miljoenen dollars investeren in de Cubaanse olie-, transport- en toeristische sector. In ruil hoopt Da Silva belangrijke contracten binnen te halen voor het Braziliaanse staatsbedrijf Petrobras dat aast op de ontginning van Cubaanse olie- en gasreserves in de Golf van Mexico.
Sinds de implosie van zijn belangrijkste geldschieter, de Sovjet-Unie, kreunt het communistische Cuba onder het strakke handelsembargo van de Verenigde Staten. Toch kent het Caraïbische eiland de laatste jaren een gestage, economische groei. De goedkope olie- en kredietverstrekking door Cuba’s grootste handelspartners, Venezuela en China, spelen hierin een belangrijke rol. Ook het afsluiten van ontginningscontraten met Canadese, Spaanse, Indische en Maleisische energiebedrijven, sinds de ontdekking van gas en olie in de Cubaanse territoriale wateren, betekenen een belangrijke ondersteuning van de Cubaanse economie. Door de banden strakker aan te halen wil ook Brazilië zijn graantje meepikken van dit nieuwe elan in Cuba.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.