Breed protest houdt privatisering waterdistributie in Maleisië tegen

Vakbonden, religieuze organisaties en mensenrechtengroepen hebben de Maleisische regering overtuigd de drinkwaterdistributie in het land niet te privatiseren. Maar de actievoerders vrezen dat de regering private waterbedrijven langs een achterpoortje toch zal binnenhalen.


“Consultaties” hebben de regering geleerd dat een volledige privatisering van de drinkwaterdistributie niet aangewezen is voor Maleisië, meldde minister van Energie, Water en Communicatie Lim Keng Yaik vorige week. Zijn voorstel om het beheer van het drinkwater van de deelstaten over te hevelen naar de federale overheid om een privatisering te vergemakkelijken, verdwijnt in de papiermand.

Actievoerders hadden net daarvoor geprobeerd een door 127 Maleisische organisaties ondertekend memorandum tegen de privatiseringsplannen af te geven. Ze werken samen in een Coalitie tegen de Waterprivatisering. Die wordt gedragen door het Maleisisch Vakbondscongres, de koepel van alle vakbonden in het land. Analisten geloven dat de regering onder de indruk is van de steun die de actie van andere groeperingen krijgt, van moslimorganisaties en andere religieuze groepen tot mensenrechtenorganisaties.

De coalitie probeert de regering er al sinds februari van te overtuigen een publiek samenwerkingsinitiatief op te zetten waarbinnen de openbare drinkwatermaatschappijen van de deelstaten ervaringen kunnen uitwisselen.

De actievoerders willen vooral aandacht voor het succes van de Penang Water Supply Corporation (PBAPP), een efficiënte en winstgevende watermaatschappij die toch lage prijzen aanrekent. De PBAPP is genoteerd op de beurs van Kuala Lumpur, maar is voor driekwart in handen van de overheid. De overige aandelen zijn verdeeld over consumenten en werknemers. Slechts 18 procent van het drinkwater dat de PBAPP naar zijn klanten pompt, gaat verloren door lekken of wordt om andere redenen niet betaald. Dat is de helft van het Maleisische gemiddelde, en veel beter dan wat veel internationale ondernemingen in de sector laten noteren.

Minister Lim heeft aangekondigd dat alle openbare drinkwatermaatschappijen in de deelstaten zullen hervormd worden tot echte ondernemingen, naar het voorbeeld van de PBAPP. Maar hij wil het niet hebben over “publieke samenwerkingsinitiatieven” – Lim verklaarde dat hij nog altijd een voorkeur heeft voor gemengde initiatieven waarbij openbare en private ondernemingen samenwerken.

De Coalitie tegen de Waterprivatisering blijft zich zorgen maken. De regering is nog altijd van plan een holding op te richten om nieuwe investeringen in dammen en spaarbekkens te beheren. Die holding dreigt erg machtig te worden. En misschien is de term “gemengde initiatieven” gewoon een eufemisme voor iets wat toch uitdraait op privatiseringen. “Ik zou willen weten of de regering de drinkwaterdistributie privatiseert zonder het woord privatisering te gebruiken”, vraagt Lim Kit Siang zich af, de leider van de oppositie in het parlement.

“Het woordgebruik is veranderd sinds de rampzalige privatiseringen in Bolivia, Indonesië en de Filipijnen”, bevestigt Charles Santiago, de coördinator van de Coalitie tegen Waterprivatisering. “Door te pleiten voor gemengde initiatieven zegt de minister in feite dat hij voor privatisering is.”

Tot hiertoe hebben in Maleisië alleen de deelstaten Selangor en Johor hun drinkwaterdistributie in geprivatiseerd; Maleisische ondernemingen hebben het heft er nu in handen. Enkele deelstaten hebben parastatale drinkwatermaatschappijen naar het voorbeeld van de PBAPP; in de rest van de deelstaten is de drinkwaterverdeling nog helemaal in handen van de overheid. Verscheidene deelstaten hadden de voorbije tijd privatiseringsplannen aangekondigd. In het voordeel van de consument leken die niet. In Perak zouden de prijzen daardoor aanvankelijk met 20 procent en later met 40 procent stijgen. In Negri Sembilan zou het water een kwart duurder worden.

De Coalitie tegen de Waterprivatisering wil dat de deelstaten die al privé-bedrijven in de watersector hebben toegelaten, die privatiseringen terugschroeven. Alle deelstaten en de federale regering moeten zwart op wit verklaren dat ze hun de drinkwatervoorziening in openbare handen willen houden. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.