Britse regering lekt naar nucleaire industrie

Het Britse ministerie van Energie en Klimaatverandering heeft informatie gelekt naar nucleaire stroomproducenten die nieuwe centrales willen bouwen in Groot-Brittannië. Milieuorganisatie Greenpeace kaart de zaak aan bij het Britse hooggerechtshof.

De Britse krant The Guardian kreeg interne documenten in handen waaruit blijkt dat de overheid in alle stilte informatie heeft uitgewisseld met multinationals om de plannen voor nieuwe nucleaire centrales te beschermen. De documenten bevatten onder meer een verslag van een vergadering tussen ambtenaren van het ministerie van Energie en Klimaatverandering (DECC) en vertegenwoordigers van de Franse energiereus EDF. Een groot deel van de tekst moest geheim blijven, maar was zo slecht doorstreept dat alles vrij goed leesbaar bleef.

DECC gaf ook informatie over een rechtszaak tegen Greenpeace, die de plannen probeert te blokkeren. Zo voorzag het ministerie de nucleaire bedrijven op 7 september van een lijst met 31 documenten die Greenpeace had ingediend bij de rechtbank.

Misbruik van macht

Greenpeace reageerde al op het nieuws. De organisatie heeft het over machtsmisbruik en heeft al klacht ingediend bij het hooggerechtshof in Londen. Vooral de samenwerking met het Franse EDF stoort Greenpeace, omdat het bedrijf onlangs in Frankrijk werd veroordeeld wegens spionage bij de milieuorganisatie tot een boete van anderhalf miljoen euro.

De Britse regering wil acht nieuwe kerncentrales in Engeland en Wales, en ze wil daarbij geen tegenkanting van de publieke opinie zoals in Duitsland of Engeland. In juni kon The Guardian al beslag leggen op e-mails die aantonen dat de regering en grote stroomproducenten net na de kernramp in Fukushima een gecoördineerde pr-campagne wilden uitdokteren. Uit de nieuwe documenten blijkt ook dat DECC en de nucleaire lobby in augustus nog persverklaringen uitwisselden om te reageren op de gerechtelijke stappen van Greenpeace.

“Dat buitengewone niveau van samenwerking tussen dergelijke gevestigde belangen is een echte vorm van machtsmisbruik die het debat en de democratische controle fnuiken”, zegt John Sauven, directeur van Greenpeace in Groot-Brittannië. “De bevolking kan er geen vertrouwen in hebben dat de juiste beslissingen genomen worden in het belang van de veiligheid of economische leefbaarheid van de centrales, als de regering een verlengstuk van de nucleaire industrie geworden is.”

Ongepast

Ook Steve Thomas, hoogleraar Energiebeleid aan de University of Greenwich, vindt de nauwe samenwerking ongepast. “Deze documenten tonen aan dat de Britse regering, in een wanhopige poging om haar falende nucleaire beleid te redden, haar positie van neutrale beslissingsmacht totaal heeft opgeofferd”, zegt hij in The Guardian.

Een woordvoerder van DECC voerde dan weer aan dat “een goede werkrelatie” met de energiebedrijven nodig is. Daarbij wordt altijd verzekerd dat “belangenvermenging vermeden wordt” of dat “de eerlijkheid van de besluitvorming niet in het gedrang komt”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.