Britten douchen dagelijks 2 miljard liter water weg

De dagelijkse douche is de grootste waterverbruiker in het huishouden geworden. Dat blijkt uit Brits onderzoek bij 86.000 gezinnen.

  • CC Flickr / Chat Miller Terwijl de bevolking in westerse landen dagelijks immense hoeveelheden water verbruikt om zich te wassen, zijn mensen elders in de wereld vaak verplicht om kilometers af te leggen om aan drinkbaar water te geraken. CC Flickr / Chat Miller

De cijfers van het grootschalige onderzoek zijn verrassend: de dagelijkse douche is de grootste waterverbruiker geworden bij Britse gezinnen, goed voor een kwart van het totaal. Elke dag wordt in Groot-Brittannië op die manier maar liefst twee miljard liter water weggespoeld via de douche.

Tweede in de rij zijn toiletten, met gemiddeld 22 procent van het totale verbruik, en de keuken, waar de vaatwasmachine, waterkoker en gootsteen samen maar een vijfde van het gebruik uitmaken.

Voor het onderzoek, bij 86.000 Britse gezinnen, werkte de Britse Energy Saving Trust samen met onder meer Proctor and Gamble en de watermaatschappij Thames Water.

Veel gezinnen doen nog de vaat met de hand, maar zouden beter voor een moderne vaatwasmachine opteren, zegt de Energy Saving Trust. Als het om een zuinig toestel gaat, dat goed gevuld is, gaat minder water en energie verloren.

Hoge kost

“Mensen denken meestal aan verwarming en verlichting, brandstof en elektrische apparaten als het gaat om energiebesparing” zegt Andrew Tucker van de Energy Saving Trust. “Maar ook water heeft een hoge ecologische en energetische kost, en die wordt vaak vergeten. Door de gebruikte hoeveelheid water – met name warm water – te verminderen, kunnen we onze energiefactuur sterk naar beneden halen.”

De Energy Saving Trust geeft drie tips om het energieverbruik aanzienlijk te verminderen zonder aan comfort in te boeten. Een ecologische douchekop vermindert het water- en energieverbruik sterk. Kleding wassen op 30 in plaats van 50 of 60 graden vermindert het elektriciteitsverbruik met maar liefst 40 procent, en het is beter voor de was. En speciaal voor de theedrinkende Britten: niet meer water in de waterkoker gieten dan nodig.

Als het hele land die tips zou volgen, zouden Britse gezinnen 700 miljoen euro per jaar uitsparen op de energie- en waterrekening.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.