Britten misbruiken WK cricket om Zimbabwe te demoniseren

Groot-Brittannië en Australië misbruiken het WK cricket om de Zimbabwese regering te isoleren en te demoniseren. Dat zijn niet de woorden van Robert Mugabe, het staatshoofd van Zimbabwe, maar wel van Thabo Mbeki, president van Zuid-Afrika, gastheer voor het WK en bemiddelaar tussen Zimbabwe en de internationale gemeenschap.


Het wereldkampioenschap cricket, dat deze week is van start gegaan en nog tot eind maart duurt, had voor Zimbabwe niet op een crucialer moment kunnen vallen. Straks moeten de lidstaten van het Gemenebest, een organisatie van landen die vroeger tot het Britse rijk behoorden, beslissen of Zimbabwe na een jaar schorsing opnieuw lid mag worden. Londen zet alvast de toon: op vraag van de Britse regering besliste het Engelse cricketteam gisteren definitief om de WK-wedstrijd Zimbabwe-Engeland in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare te boycotten. En dat om politieke en morele redenen.

Groot-Brittannië en Australië beschuldigen de Zimbabwaanse president, Robert Mugabe, ervan dat hij de laatste presidentsverkiezingen heeft vervalst en dat hij de mensenrechten aan zijn laars lapt. De Zuid-Afrikaanse president, Thabo Mbeki, is als de dood voor een crisis in zijn buurland en probeert Zimbabwe koste wat het kost opnieuw in het Gemenebest te krijgen.

De internationale gemeenschap kan een politieke en economische crisis in het land alleen afwenden door met Mugabe te blijven praten, niet door hem buiten te sluiten, zegt Mbeki. Daarom vindt hij het diplomatieke spelletje op het cricketterrein beneden alle peil.

De Engelse spelers zelf verklaarden dat ze zich niet veilig voelen in Harare. Ze argumenteerden dat de wedstrijd kon uitgroeien tot een gewelddadige anti-Engelse manifestatie. Maar de internationale cricketfederatie, de ICC, zegt dat de veiligheid voor alle wedstrijden van het WK is gegarandeerd. Doodsbedreigingen die de spelers zouden hebben ontvangen, bleken vals te zijn.

De weigering van de Engelse cricketbond om morgen te spelen, zet meteen een ferme hypotheek op de WK-winstkansen voor Engeland. Een eerdere weigering van Nieuw-Zeeland om tegen Kenia te spelen, kostte het land vier punten. Ook Australië heeft er over gedacht om de wedstrijd tegen Zimbabwe te boycotten, maar de spelers beslisten toch te spelen om de kansen op eindwinst gaaf te houden. Tornooiorganisator Zuid-Afrika wees WK-wedstrijden aan Kenia en Zimbabwe toe om de sport te promoten in het Afrikaanse continent. Waarnemers zagen in die beslissing vooral een diplomatieke zet van Mbeki.

In een open brief wijst Mbeki er op dat er geen enkele sportieve ban rust op Zimbabwe en dat Zimbabwaanse sportlui probleemloos wereldwijd aan wedstrijden kunnen deelnemen. Dat uitgerekend het WK Cricket in Afrika wordt geboycot, doet volgens Mbeki op zijn minst de vraag naar dubbele standaarden rijzen.

De Britse Hoge Commissie in Zuid-Afrika heeft herhaaldelijk ontkend dat er sprake is van een samenzwering tegen het WK cricket. Twee Zimbabwaanse cricketers, Andy Flower en Henry Olonga, hebben aangekondigd met zwarte rouwbanden te spelen om de dood van de democratie in Zimbabwe te
betreuren.

In Zuid-Afrika is de aandacht helemaal gefocust op de prestaties van het eigen cricketteam. Zuid-Afrika verloor de openingsmatch van West-Indië met drie runs en zal het moeilijk krijgen om de finale te halen. In groep A klopte Zimbabwe Namibië met 86 runs. Een plaats in de eindronde wenkt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.