Britten willen Argentinië uit de schuldenval halen

Argentinië heeft een nieuwe bondgenoot in het gevecht tegen zijn schuldeisers: een coalitie van Britse activisten die willen dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zich niet meer bemoeit met de onderhandelingen. De coalitie, Economic Justice for Argentina, wil de invloed van de Britse minister van Financiën Gordon Brown aanwenden om veranderingen tot stand te brengen in de IMF-politiek.
Economic Justice for Argentina werd in juni opgericht als overkoepelend orgaan voor Britse vakbonden, deskundigen en andere actievoerders die begaan zijn met het lot van Argentinië, legt de Britse econoom Alan Freeman uit.

Eind mei deed de Argentijnse regering de particuliere crediteuren een herstructureringsvoorstel voor ongeveer 100 miljard dollar aan schulden. Uitgangspunt in het voorstel is dat Argentinië nog maar 25 procent van die schuld aflost. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eist echter een flexibeler formule van Buenos Aires. Maar de regering van Néstor Kirchner zegt dat het onmogelijk is om de schulden af te lossen als het land geen structurele economische groei weet te bereiken.

De Argentijnse buitenlandse schuld steeg van 9,7 miljard in 1976 tot 45,6 miljard dollar in 1983. In 1999 was dat bedrag gestegen tot ruim 146 miljard dollar. Momenteel bedraagt de Argentijnse schuld 180 miljard dollar.

Het IMF heeft grote fouten gemaakt in Argentinië, zegt Freeman, econoom aan de Universiteit van Greenwich en activist toen in de jaren zeventig veel Latijns-Amerikaanse vluchtelingen naar Europa kwamen. De IMF-experts hebben verstand van geld. Maar wat weten ze van het besturen van een land? We kunnen ze maar beter niet de wereld laten besturen, aldus Freeman.

In Economic Justice for Argentina nemen organisaties deel die zich in 2000 achter de Jubileecampagne voor schuldenkwijtschelding voor de armste landen schaarden. Waarom helpen ze nu Argentinië?

Alan Freeman: Als Argentinië de IMF-politiek blijft volgen, dan zal het land alleen maar verder verarmen. Er zijn nu al zeven miljoen mensen die niet genoeg geld hebben om elke dag te eten. Maar als de plannen van Kirchner doorgang vinden, dan ontstaan er voor andere landen betere onderhandelingscondities. De kans op succes is voor Argentinië groter dan voor het IMF. Het IMF is deels verantwoordelijk voor de economische crisis die het land in 2001 trof.

Welke verantwoordelijkheid droeg het IMF in die crisis?

“Een deel van de Argentijnse schulden is onwettig. Een ander deel is een direct gevolg van de privatiseringspolitiek van het IMF in de jaren negentig. Het IMF geeft ook toe dat het vasthouden aan de vaste wisselkoers met de dollar in feite onmogelijk was. Sommige buitenlandse banken worden zelfs verdacht van fraude. In Groot-Brittannië werden nauwelijks obligaties verkocht aan Britse kopers, omdat de regels verhandeling van obligaties met hoge risico’s verboden. Het ging dus om illegale handel. Ondertussen werden deze obligaties in Italië, Duitsland en Japan wel aangeboden, waardoor de kopers grote risico’s namen. Er zou een onafhankelijk onderzoek moeten komen naar deze praktijken.

Wie zou zo’n onderzoek moeten uitvoeren?

“Dat is nog de vraag. Ik denk dat het aan Argentinië is om te besluiten hoe zo’n onderzoek moet worden uitgevoerd. Er wordt in Argentinië veel gesproken over deze kwestie. Maar ondertussen zou de bemoeienis van het IMF met de particuliere obligatiehouders verminderd moeten worden. Het IMF moet zich weer toeleggen op zijn belangrijkste doel: internationale monetaire politiek.

Hoe wilt u die verandering bereiken?

De Britse overheid heeft veel invloed in het IMF. Onze minister van Financiën, Gordon Brown, is voorzitter van de internationale monetaire en financiële commissie. Dat is waarschijnlijk de meest invloedrijke commissie in het IMF. De commissie heeft formeel het recht om het beleid te bepalen. We willen spreken met parlementaire commissies, vakbonden en andere organisaties en we willen voor september - als de volgende ontmoeting tussen Argentinië en het IMF gepland staat - een petitie aanbieden aan Brown, die ondertekend zal worden door prominente figuren.

Freeman ziet bij ngo’s, vakbonden en Britse parlementsleden een nieuwe solidariteit met Argentinië ontstaan. In de jaren zestig, zeventig en tachtig toonde men zich solidair met de slachtoffers van de repressieve regimes in Latijns-Amerika. Daarna werd het een tijdje stil. Nu wordt opnieuw de waarde van solidariteit erkend. Die uit zich in een kritische houding ten opzichte van het IMF.

De campagne heeft zijn basis in Groot-Brittannië, maar volgens Freeman worden ook in Duitsland en Frankrijk comités opgericht. Op het Europees Sociaal Forum dat in oktober in Londen wordt gehouden, staan twee belangrijke kwesties met betrekking tot Latijns-Amerika op de agenda: Amerikaanse militaire interventie en de schuldenproblematiek. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.