Brussel vergeet vrouwen

Het Europees ontwikkelingsbeleid heeft dit jaar onvoldoende aandacht voor gender, vindt Lieve Fransen van de Europese Commissie. Net als het VN-Ontwikkelingsfonds voor Vrouwen hoopt ze dat een internationale conferentie die morgen (9 november) in Brussel begint, dit rechttrekt.

HIV heeft het gezicht van een jonge Afrikaanse vrouw met slechts één partner, en dat is een flagrant gevolg van ongelijkheid tussen man en vrouw, zegt Fransen, het hoofd van de eenheid Menselijke en Sociale Ontwikkeling van het directoraat-generaal Ontwikkeling van de Europese Commissie. Ze is bezorgd dat gender niet erg zichtbaar is in de beleidsverklaring voor ontwikkeling die de EU in juli voorstelde. Ontwikkeling kan niet bereikt worden als de helft van de bevolking, de vrouwen, arm blijft.

Samen met het VN-Ontwikkelingsfonds voor Vrouwen (Unifem) organiseert de Europese Commissie vanaf woensdag in Brussel de conferentie ‘Owning Development: Promoting Gender Equality in New Modalities and Partnerships’.

De conferentie volgt op de Peking+10 conferentie, die de balans opmaakte van de inspanningen van VN-lidstaten voor gendergelijkheid, een evaluatie van de effectiviteit van hulp in maart in Parijs en de VN-Milleniumtop in New York in september die de vooruitgang inventariseerde op vlak van de acht ontwikkelingsbeloftes die wereldleiders in 2000 deden. We hebben onze bijeenkomst nu gepland, zodat de focus niet verloren zal gaan in tekst en politiek, zegt Fransen.

Unifem zal proberen te verzekeren dat de EU en de (30 industrielanden van de) Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) het voortouw nemen op vlak van vrouwenrechten en ervoor zorgen dat de nieuwe hulpstromen vrouwen bereiken, zegt Unifem-hoofd Noeleen Heyzer.

De laatste jaren zijn de structuren en de financiering van ontwikkelingssamenwerking ingrijpend veranderd. Hulp verloopt in toenemende mate langs partnerschappen tussen donorlanden en ontvangende landen die de nadruk leggen op ownership door de mensen die de hulp ontvangen. Volgens Unifem hebben die verschuivingen belangrijke vragen over verantwoordelijkheid opgeroepen. Tegelijk leverden ze nieuwe kansen op voor gendergelijkheid en armoedebestrijding.

Maar Unifem waarschuwt dat de gelijkheid tussen man en vrouw niet expliciet aangepakt is. Tenzij ze ernstige inspanningen komen om te verzekeren dat gender centraal staat in de nieuwe vorm van hulp, kunnen de bestaande kansen verloren gaan.

Ook volgens Heyzer is HIV/aids jonger geworden, heeft armoede een vrouwelijk gezicht gekregen en neemt de inkomenskloof tussen man en vrouw toe. Op de conferentie zal ze benadrukken dat de vooruitgang sinds de vierde wereldvrouwentop in Peking in 1995 te traag is geweest.

Heyzer: We beschikken momenteel over goed beleid en goede strategieën , maar ze worden niet op de juiste manier uitgevoerd. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.