Buitenlandse ex-soldaten moeten Bosnië verlaten

De Bosnische regering heeft het burgerschap ingetrokken van 367 buitenlandse islamitische ex-soldaten, die vrijwillig meevochten in de Bosnische burgeroorlog van 1992 tot 1995. De maatregel kwam er na een onderzoek dat gericht was op buitenlandse soldaten die zich na de oorlog in het land vestigden. De Bosnische media zien het onderzoek als onderdeel van “de oorlog tegen terrorisme”, die vooral door bondgenoot Amerika gevoerd wordt.
‘Van de 367 ex-soldaten die ontdaan zijn van het Bosnische burgerschap, komen de meesten uit Turkije, Egypte, Algerije, Syrië, Tunesië, Soedan en Rusland’, zei Barisa Colak, de Bosnische minister van Justitie, gisteren op een persconferentie.
Volgens Colak werd het Bosnische burgerschap illegaal aan de 367 ex-soldaten verleend en moet het onmiddellijk terug ingetrokken worden. De mannen kunnen wel nog in beroep gaan tegen de beslissing van de commissie alvorens ze gedeporteerd worden.
Het Bosnische burgerschap werd na de oorlog uitgereikt aan buitenlanders die vrijwillig meevochten aan de zijde van Bosnische moslims tegen Bosnische Kroaten en Serviërs. De meesten van hen trouwden nadien met Bosnische vrouwen en leven nu in islamitische gemeenschappen in afgelegen plattelandsgebieden.
Hun aanwezigheid leidt regelmatig tot spanningen omdat vele Bosniërs hen zien als fanatieke moslims die hun strenge religieuze gebruiken aan de meer tolerante Bosnische moslims willen opleggen. 

Commissie


Volgens de Bosnische krant Oslobodjenje werd er in 1995 een speciale commissie opgericht om de aanwezigheid van de buitenlandse soldaten in Bosnië te onderzoeken. De commissie kwam er nadat buitenlandse inlichtingendiensten gerapporteerd hadden dat de honderden ex-soldaten uit islamitische landen lokale jongeren in Bosnië indoctrineerden en er zelfs terroristische opleidingskampen oprichtten.
Op het einde van de jaren ‘90 en na de aanslagen van 11 september in 2001 had Washington al gevraagd voor de deportatie van de oud-soldaten.

Rechtenschennis


Verschillende mensenrechtenorganisaties hebben de beslissing van de commissie veroordeeld. Ze zeggen dat de regering de rechten van de oud-soldaten schendt door ze te scheiden van hun Bosnische familie en vrienden.
Volgens Serif Patkovic, een oud-commandant van het Bosnische leger, is de beslissing politiek gestuurt. ‘Deze mensen zijn geëerd geweest voor hun medewerking aan de oorlog en we zullen hen verdedigen met alle mogelijke wettelijke middelen’, zei hij aan Reuters. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.