Buitenlandse investeerders haken af in Bolivia

De buitenlandse investeringen in Bolivia zijn de laatste twee jaar flink gedaald. Dat blijkt uit een rapport van de Fundación Milenio, een Boliviaanse onderzoeksgroep. De stichting wijt de daling aan de nationaliseringen door de linkse regering van president Evo Morales.
De Fundación Milenio berekende dat de rechtstreekse buitenlandse investeringen in Bolivia 402 miljoen dollar bedroegen in 2008 en 245 miljoen dollar vorig jaar.

Volgens de Fundación Milenio ontbreekt het Bolivia aan politieke daadkracht in de ontwikkeling van economische sectoren zoals olie, mijnbouw, elektriciteit, telecommunicatie en transport. Vroeger hadden privébedrijven het daar voor het zeggen maar de laatste vier jaar eiste de Boliviaanse staat er een steeds grotere rol op. De onderzoeksgroep stelt vast dat de afstand tussen de Boliviaanse staat en de investeerders daardoor groeit.

“Het is geen verrassing dat privé-investeringen verschuiven als gevolg van het optreden van de staat”, zegt Alejandro Mercado, decaan van de economiefaculteit van de Katholieke Boliviaanse Universiteit. Maar hij benadrukt dat Morales’ ideologische project in een referendum vorig jaar de steun kreeg van meer dan 60 procent van de bevolking, een project dat de staat een grotere rol geeft bij de productie van goederen en dienst en bij de herverdeling van de rijkdom.

Enrique García, voorzitter van de Federatie van Privé-ondernemers van La Paz, betreurt dat de regering geen werk maakt van de beloofde strategische allianties met de privésector. In de plaats daarvan gaat Morales door met nationaliseren, zegt García, zoals onlangs met de cementfabriek Fancesa, die gecontroleerd wordt door onder meer Mexicaans privékapitaal en waarvan de Boliviaanse staat nu een derde van de aandelen heeft genationaliseerd.

Met zijn staatsbedrijven wil Morales’ regering niet alleen werkgelegenheid scheppen, ze wil ook de economische en financiële voorwaarden creëren voor een kleinschalige landbouwontwikkeling die een tegengewicht kan bieden tegen de exportgerichte agro-industrie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.