Bulgarije schendt mensenrechten

De situatie van mensenrechten in Bulgarije blijft verontrustend. Dat blijkt uit rapporten van mensenrechtenorganisaties Amnesty International en het Bulgaars Helsinki Comité (BHC). Vooral de discriminatie van de Romagemeenschap en het geweld bij de veiligheidsdiensten baart zorgen.

Recordaantal veroordelingen

Het Bulgaars Helsinki Comité publiceerde op 31 maart haar rapport over de rechten van de mens in Bulgarije. Vooral het machtsmisbruik binnen de veiligheidsdiensten wordt daarin aan de kaak gesteld. In 2010 veroordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens acht gevallen van geweldpleging, waarvan vier met dodelijke afloop. Een recordaantal veroordelingen, maar volgens Margarita Ilieva van de mensenrechtenorganisatie, blijven de vonnissen zonder gevolg. ‘Als het aankomt op het niet-uitvoeren van veroordelingen, is Bulgarije koploper in de EU’, zegt Ilieva. ‘Er komt geen straf voor de agenten.’Een ander zorgwekkend punt is het gebruik van afluisterapparatuur en spionage, dat in de afgelopen jaar verdrievoudigde. Ilieva noemt het een bedreiging van de persoonlijke levenssfeer, maar de regering heeft geen oren naar die argumenten.

Discriminatie

Ook de behandeling van minderheidsgroepen in Bulgarije schendt vaak de rechten van de mens. Uit het laatste jaarverslag van Amnesty International (2010) komt vooral de discriminatie van de Roma naar voren. Die discriminatie is wijdverspreid en zorgt ervoor dat de Roma vaak de toegang tot openbare plaatsen geweigerd wordt. Vooral de frequente gedwongen uitwijzing, vaak met geweld, wordt door Amnestry International als grootste aandachtspunt aangehaald. Daarnaast schiet de regering tekort op gebied van onderwijs, sociale zorg en huisvesting. In september kwamen ongeveer 200 Roma op straat te staan na de sloop van hun huizen. Een nieuw onderdak kregen ze niet.

Sprankeltje hoop

Toch is er een klein lichtpuntje. In september 2010 bracht het Bulgaars Helsinki Comité een rapport uit over de toestand van Bulgaarse weeskinderen. Daaruit bleek dat de afgelopen tien jaar 238 kinderen het leven lieten in een weeshuis. Tweederde van de sterfgevallen was het gevolg van ondervoeding, slechte hygiëne, verwaarlozing of geweld en had vermeden kunnen worden. Nadat het rapport internationaal veel stof deed opwaaien, besloot de regering het probleem aan te pakken. Door een nieuw plan komt een stuk van de opvang van weeskinderen in de handen van pleeggezinnen. Zo wordt ondermeer het probleem van de overbevolking aangepakt en zal de situatie van de kinderen verbeteren. Een stap in de goede richting, maar Bulgarije heeft nog veel werk voor de boeg.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.