Burgergrenswacht VS wil met tienduizenden terugkeren

De vrijwillige grenswachters van het Minuteman Project hebben de smaak te pakken. Het netwerk van gewapende burgers die illegale Mexicaanse immigranten willen beletten de VS binnen te komen, zegt dat het in oktober tienduizenden mensen naar de grens zal sturen. Ze hebben alvast een uitnodiging van Arnold Schwarzenegger, de gouverneur van Californië.

De Minutemen hebben hun werk verschrikkelijk goed gedaan, zei Schwarzenegger aan een radiostation in Los Angeles. Van hem mag het netwerk ook in Californië actief worden, graag zelfs. Eerder had Schwarzenegger zich tegenover krantenmensen laten ontvallen dat de grens met Mexico verzegeld moet worden, een woord dat hij later veranderde in beveiligd.

Ongeveer 900 vrijwilligers van het Minuteman Project bewaakten de voorbije maand op eigen initiatief 32 kilometer van de grens tussen de Amerikaanse deelstaat Arizona en het Mexicaanse Sonora. De organisatoren zeggen dat ze meer dan 1600 kandidaturen hadden binnengekregen. De Amerikaanse president George W. Bush deed de vrijwilligers af als vigilantes - paramilitaire groepen die het recht in eigen handen nemen. Maar de pers had veel kritiekloze aandacht voor het initiatief en deed over het algemeen lovend.

We hebben bewezen dat gewone burgers op klapstoelen aan de grens illegaal grensverkeer een halt kunnen toeroepen, stellen de woordvoerders van het project. We houden er niet mee op, niets kan ons afschrikken. We zullen onze grenzen blijven beveiligen tot het leger en de Nationale Garde het van ons overnemen.

Het Minuteman Project zorgde voor bijkomende ergernis in de zo al gespannen relatie tussen Mexico en de VS. Migratie is al lang een steen des aanstoots tussen de twee landen. De VS vinden dat Mexico meer moet doen om illegale migranten thuis te houden; Mexico wil dat de VS het personenverkeer tussen de twee landen vrijmaken en de situatie van miljoenen Mexicanen zonder papieren in de VS regulariseren. De spanning tussen de twee landen liep verder op door meningsverschillen over de doodstraf, de omstreden berechting van Mexicanen die in Amerikaanse gevangenissen zitten en nieuwe waarschuwingen van de Amerikaanse regering aan toeristen over het geweld dat uitgaat van de drugsmaffia in de grenssteden.

Amerikaanse agenten en officiële grenswachters waren vooraf bang dat de Minutemen hen voor de voeten zouden lopen. Mensenrechtenorganisaties zetten eigen vrijwilligers in om na te gaan hoe de Minutemen omgingen met opgepakte migranten. Maar grote incidenten bleven uit. Officiële patrouilles klaagden wel dat de Minutemen herhaaldelijk voor vals alarm zorgden door per ongeluk zelf elektronische verklikkers te doen afgaan.

In Californië moet gouverneur Schwarzenegger misschien niet wachten tot oktober om versterking te krijgen aan zijn zuidgrens. De Friends of the Border Patrol, een Californische vrijwilligersorganisatie van een 300-tal voormalige agenten, soldaten en piloten, heeft aangeboden in augustus aan de grens mee uit te kijken naar illegale immigranten. Aan het hoofd van de groep staat Andy Ramirez. Die leidde vroeger Save Our State, een organisatie die hielp verhinderen dat het Californische parlement rijbewijzen zou laten uitreiken aan immigranten zonder papieren. (PD/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.