Bush verkiest geen seks boven onveilige seks

Tienduizenden Amerikaanse studenten krijgen al jarenlang op school te horen dat kuisheid de enige juiste manier is om zwangerschappen of aids te voorkomen. President George W. Bush wil de subsidies voor scholen die ‘lessen in onthouding’ geven met een derde verhogen, maar volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch stelt Bush daarmee de Amerikaanse jongeren nog meer bloot aan het risico van een besmetting met HIV.

President Bush beloofde bij zijn verkiezingscampagne in 1999 om het kuisheidsonderricht nog meer te promoten. Vandaag wil hij die belofte nakomen en het jaarlijks budget verhogen met 135 miljoen dollar (iets minder euro). Acht jaar geleden maakte de ‘Welfare Reform Act’ al een slordige half miljard dollar vrij om de Amerikaanse jeugd het lichtende pad van de reinheid te wijzen. Sindsdien is het leraars van deelnemende scholen verboden om vragen te beantwoorden over condooms of anticonceptie; studenten moeten ertoe worden aangezet zich te onthouden tijdens de jaren voor het huwelijk.

Human Rights Watch (HRW) nam vorige maand het kuisheidsonderricht in Texas onder de loep en op de korrel. De zuidelijke staat - waar Bush nog gouverneur was - heeft de reputatie erg conservatief te zijn. Zo staat er de ‘Truth for Youth’- mediacampagne op stapel. Jarenlang heb je gehoord over veilige seks. De waarheid is dat condooms mensen niet beschermen tegen heel wat seksueel overdraagbare ziektes, luidt de boodschap. Er wordt gesuggereerd dat ouders die hun kinderen condoomgebruik aanraden, met het leven van hun kroost spelen. Een brochure meldt dan weer dat condooms een besmetting met het HIV-virus schijnen tegen te houden, terwijl dat eerder zou te maken hebben met de geringe besmettelijkheid van het virus. Ook de lessen over onthouding worden er gegeven zoals het hoort. We praten (met de leerlingen) niet over aids-preventie, tenzij dat ze aan onthouding moeten doen tot aan het huwelijk en dan monogaam zijn, citeert HRW een Texaanse leraar.

HRW-onderzoekster Rebecca Schleifer is niet gelukkig met Bush’ stichtende plannen. De overheid wil miljoenen dollars extra gaan spenderen aan onthoudingprogramma’s die de jongeren blootstellen aan het besmettingrisico, luidt het. Uit onderzoek blijkt dat vorig jaar 43 procent van de vrouwelijke en 49 mannelijke scholieren ministens eenmaal seks hadden. Jongeren in de categorie 13-24 jaar vertegenwoordigen 13 procent van de nieuwe aids-gevallen. Meisjes tot 20 blijken in die groep het vaakst getroffen - ondanks de Welfare Reform Act.

Bush’ voornemen wordt evenmin gesteund door de American Medical Association, het Office of National Aids Policy, de National Institutes of Health, die samen met talloze dokters vinden dat het onderwijs méér aandacht moet hebben contraceptiva, en in het bijzonder voor aids en condooms. Volgens Tamara Kreinin, voorzitter van Sexuality Information and Education Council of the United States (Sieucus), zal de definitieve beslissing over de extra middelen niet vallen voor het einde van het jaar. Er is tegenkanting vanuit alle partijen. Maar Bush probeert de rangen te sluiten. Voor deze regering is het een prioriteit, vreest ze. Tommy Thompson, minister van Volksgezondheid, is alvast een overtuigd voorstander.

Volgens Kreinin weten heel wat ouders niet eens dat hun kinderen op school niets over aids te horen krijgen, terwijl uit een peiling van Sieucus blijkt dat meer dan vier vijfde van de gezinnen met een lager inkomen uitgesproken voorstander is van onderwijs waar wél plaats is voor thema’s als anticonceptiva en aids. Zelf komen de gezinnen er niet zo makkelijk toe het kroost voor te lichten en op de gevaren te wijzen. Ouders hebben meer hulp ter zake nodig dan ze denken, aldus Kreinin.

Sally Fleming, een Texaanse leerkracht, zit met de onthoudingslessen in de maag. Vóór de McCAP (het lokale onthoudingprogramma), kon ik zeggen: ‘geen seks is uitstekend. Als je het toch doet, wees voorzichtig en gebruik een condoom. Als lerares gezondheid geloof ik niet in onthouding tot het huwelijk, maar ik maak me zorgen omdat ik op die manier de regels schend.

Volgens HRW hebben homoseksuele jongeren het in de onthoudinglessen extra moeilijk. Homokoppels mogen niet trouwen, maar de jongeren krijgen te horen dat seks buiten het huwelijk psychologische en fysieke schade aanricht. Veilige seks is voor hen dus eigenlijk nooit mogelijk, lijkt dan de boodschap. Dat versterkt de onaangename sfeer die de meeste homojongeren op school reeds ervaren, zegt Schleifer.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.