Californië stevent af op recorddroogte

Terwijl grote delen van de VS kreunen onder de kou, is in Californië de noodtoestand afgekondigd door de aanhoudende droogte en hitte in de staat.

  • National Oceanic and Atmospheric Administration Een droge rivierbedding in Californië in 2009. De staat is gewend aan droogte, maar niet tijdens de wintermaanden zoals nu. National Oceanic and Atmospheric Administration

Californië is gewend aan droogte, maar dan tijdens de zomer. Nu houdt een hogedrukgebied langs de hele westkust de stormen tegen die normaal voor neerslag zorgen in de staat. Daardoor stijgt de nood aan water.

Ski

Het sneeuwpak in de Sierra Nevada is amper een vijfde van het historische gemiddelde. Daardoor zitten skioorden zonder sneeuw. Maar dat is niet het enige probleem: vorige week wandelde een beer op een bergflank vol skiërs. Het is een teken dat ook dieren die normaal een winterslaap houden in de war zijn door de hitte.

Het dunne sneeuwpak betekent op termijn ook dat de watervoorziening voor gemeenschappen tot helemaal in het zuiden van Californië in gevaar is. De smeltende sneeuw moet in de lente water leveren voor meer dan 25 miljoen mensen en een landbouwsector met een omzet van 44,7 miljard dollar.

Boeren laten nu al hele velden verkommeren, en veekwekers moeten noodgedwongen delen van hun kuddes verkopen. In een normaal jaar kunnen de dieren buiten grazen, maar door de droogte moeten de boeren hun dieren voederen met aangekocht hooi.

Geen beterschap

De droogte leidt ook tot grote bosbranden in wouden die in normale omstandigheden te vochtig zijn om vuur te vatten, en dwingt veekwekers om grote delen van hun kuddes te verkopen.

Het ergste voor Californië is dat er niet meteen beterschap op komst is. Volgens de National Weather Service zal de droogte zelfs nog erger worden, en voor sommige delen van de staat zullen er naar alle waarschijnlijkheid records sneuvelen. In grote steden als Sacramento zijn daarom nu al strenge maatregelen van kracht, en algemeen wordt verwacht dat de overheid strengere richtlijnen voor waterverbruik zal uitvaardigen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.