Canada bezuinigt drastisch op zorg voor vluchtelingen

Zowel vluchtelingen als het Canadese gezondheidszorgsysteem betalen een hoge prijs voor de vorige week doorgevoerde bezuinigingen in de gezondheidszorg, zeggen artsen.

De bezuinigingen op het Interim Federal Health Program (IFHP), betekenen dat de meeste vluchtelingen in Canada alleen in dringende gevallen zorg krijgen, of als er sprake is van een bedreiging voor de openbare gezondheid of veiligheid. Vluchtelingen hebben hierdoor geen recht meer op eerstelijnsgezondheidszorg, medicatie en preventieve zorg.

“Aan patiënten met chronische problemen en acute ziekten wordt medicatie onthouden en in veel gevallen zelfs elke vorm van behandeling. Dat is ongehoord”, zegt Philip Berger, hoofd huisartsengeneeskunde in het St. Michael’s Ziekenhuis in Toronto en lid van Canadese Artsen voor Vluchtelingenzorg, een groep die zich verzet tegen de bezuinigingen.

“Artsen kunnen niet op grond van iemands vluchtelingenstatus bepalen of iemand zorg nodig heeft of niet”, zegt hij.

Het IFHP biedt beperkte zorg aan ongeveer 128.000 beschermde personen, inclusief vluchtelingen en andere groepen mensen die niet in aanmerking komen voor de provinciale gezondheidsverzekering.

Nog duurder

Asielzoekers uit landen die Canada niet heeft aangemerkt als vluchtelingenlanden, krijgen geen medische noodhulp, zorg tijdens zwangerschap of zorg bij kinderziekten.

De Canadese minister van Immigratie, Jason Kenney, verdedigt de bezuiniging. In vijf jaar tijd kan er 100 miljoen dollar (79 miljoen euro) mee bespaard worden, zegt hij.

Volgens Jane Moloney, directeur van gezondheidscentrum North End in Halifax en voorzitter van de Canadese Associatie van Gezondsheidscentra, leidt de bezuiniging ertoe dat provincies,  zorgverleners en de belastingbetaler uiteindelijk juist meer geld kwijt zijn.

“Je bespaart geen geld door mensen behandeling te weigeren, als je ook de mogelijkheid hebt ze gezond te houden. Je maakt ze alleen veel zieker, waardoor ze uiteindelijk in een later stadium het gezondheidszorgsysteem binnenkomen. En dan kosten ze veel meer geld.”

Onverantwoordelijk

De minister van Gezondheidszorg in Ontario, Deb Matthews, noemt de stap van de federale overheid “onverantwoordelijk ten opzichte van de meest kwetsbaren in onze samenleving.”

In Quebec heeft de provinciale regering aangekondigd tijdelijk de kosten voor vluchtelingenzorg die niet meer gedekt worden door het IFHP, te zullen betalen. Dat gaat de provincie ongeveer 5 miljoen dollar (4 miljoen euro) kosten.

 

 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.