Canada biedt inheemse studenten excuses aan

Woensdag gaat de Canadese premier Stephen Harper zijn excuses aanbieden bij de inheemse bevolking. Een eeuw lang werden inheemse leerlingen gedwongen hun roots te vergeten.
Van 1874 tot in de jaren zeventig van vorige eeuw werden 150.000 inheemse kinderen (Indianen, Inuits en Metis) bij hun familie weggehaald en in katholieke internaten, gefinancierd door de overheid, gestopt. In het totaal werden zo’n 130 scholen ingericht. Het doel was de kinderen te “integreren” door hun gewoonten en cultuur weg te vagen. Tachtigduizend betrokkenen kloegen over misbruik door leerkrachten en directieleden. Ze werden mentaal en fysiek misbruikt: vernederd, verkracht, geslagen, en uitgehongerd.
In de jaren zeventig sloot het merendeel van de scholen de deuren. De laatste sloot in 1996 in de provincie Saskatchewan. Door de traumatische ervaring raakten sommige kinderen verslaafd aan drugs of pleegden zelfmoord.

Compensatiefonds


Sinds 2006 is er een compensatiefonds –ter waarde van 2 miljard dollar- ingericht om de slachtoffers te vergoeden. Elke leerling krijgt een vergoeding. Slachtoffers van misbruik krijgen een hogere compensatie.
Zesentwintig mei is uitgeroepen tot de ‘Nationale Dag van Genezing en Verzoening’ waarop de Canadese overheid aandacht vraagt voor de slachtoffers en de bevolking wil informeren over de tragische gebeurtenissen.

Langverwachte excuses


In februari schreef de directeur van de organisatie ‘Overlevenden van de Indiaanse Gemeenschap van Internaten’ een open brief naar Harper. Daarin blijkt dat de organisatie al vanaf 2005 formele excuses van de premier vraagt. Een opiniepeiling door het Canadese studiebureau Ipsos toont aan dat twee op de drie Canadezen vindt ‘dat het tijd is dat de overheid excuses aanbiedt’. Een op drie zegt dat de huidige regering ‘geen verantwoordelijkheid draagt voor daden uit het verleden’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.