Canada schrapt broeikaseffect van het net

De Canadese regering heeft overheidswebsites systematisch gezuiverd van informatie over het broeikaseffect en het Kyoto-protocol. Dat zeggen journalisten en oppositieleden van de Liberale Partij. Sinds gisteren (16 augustus) meldt Canada’s Climate Change website zelfs alleen nog ‘De klimaatveranderingssite van de Canadese overheid is momenteel onbereikbaar’.
Gaat de Canadese regering dezelfde weg op als die van de Verenigde Staten? De conservatieve premier Stephen Harper is nog niet zo lang aan de macht, maar hij is er al herhaaldelijk van beschuldigd. De Amerikaanse president Bush zegt dat er nog geen definitieve zekerheid is over het al dan niet bestaan van het broeikaseffect. In de woorden van Harper is het “een controversiële hypothese”.

Harpers partijgenoot Bob Mills noemde het Kyoto-protocol “een grote socialistische samenzwering”. Het Kyoto-protocol is de internationale overeenkomst tegen klimaatverandering en werd door Canada onder de vorige regering geratificeerd.

Censuur

Het blijft niet bij woorden. Neem maar eens een kijkje op de overheidswebsite http://www.climatechange.gc.ca. Intussen geeft de site helemaal geen informatie meer, maar ook daarvoor zou er van alles zijn gewist.

“Het woord ‘klimaatverandering’ is overal gewist, behalve in de titel van de site”, schreef Richard Littlemore half juli op DeSmogBlog.com. Littlemore is journalist en daarnaast adviseur bij James Hoggan & Associates, een Canadese pr-firma. “Eens gaf de site een breedsprakige maar realistische analyse van het probleem en een hoogdravend maar nietovertuigend verslag van wat de overheid ertegen aan het doen was”, meldde Littlemore nog.

De Liberale Partij stelt in een verklaring dat de regering-Harper “revisionistische wetenschap beoefent door systematisch alle verwijzingen naar klimaatverandering te verwijderen uit overheidswebsites”. De persverklaring wijst ook op de “nauwe vriendschap” tussen Harper en de voormalige baas van olieconcern EnCana, “een klimaatscepticus in Alberta, die Harper tevergeefs probeerde te benoemen in een functie waarin de man toezicht zou krijgen op overheidsbenoemingen”.

“Dit is een regering die klimaatverandering ontkent. De wetenschap bevalt hen niet, en nu willen ze die censureren. Dit is Orwelliaans”, fulmineert Liberaal politicus John Godfrey. “Dit gaat niet over het onder controle houden van broeikasgassen maar over het onder controle houden van informatie. De regering zou dolgelukkig zijn als het Canadese publiek het broeikaseffect eenvoudigweg vergat, maar wij gaan niet toelaten dat zoiets gebeurt.”

Uitsluiten van milieugroepen

Intussen klagen milieugroepen dat ze totaal buitengesloten worden uit de voorbereiding van het overkoepelend milieuplan dat de regering-Harper tegen oktober heeft beloofd. Overheidsfunctionarissen houden vol dat ze op zoek gaan naar een ruim scala aan opinies. Maar “de realiteit is dat het publiek helemaal niet geraadpleegd wordt”, zegt Ann Coxworth van de Saskatchewan Environmental Society, een van de milieugroepen die deel uitmaken van het de coalitieorganisatie Klimaatactienetwerk.

Een en ander doet denken aan de Cheney Energy Task Force die onder de regering-Bush in het geheim werkte en volgens een rapport van de Natural Resources Defence Council zorgde dat de regering-Bush vooral luisterde naar het advies van bedrijven en de olie-industrie.

“We hebben nood aan een plan waaraan alle Canadezen samen kunnen werken. Zo’n plan krijg je niet als je je terugtrekt in een achterkamertje en zes maanden later een aankondiging doet”, zegt John Bennett, het hoofd van de klimaatcoalitie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.