Canada weigert onderzoek naar chaos G20-top Toronto

Zes maanden na de G20-top in Toronto is nog steeds niet duidelijk wat toen de enorme chaos bij het politieoptreden heeft veroorzaakt. Meer dan duizend mensen werden opgepakt. De regering weigert een openbaar onderzoek.

Op 26 juni moesten 20.000 politieagenten uit heel Canada een betoging van naar schatting 25.000 mensen in goede banen leiden. De betoging vond plaats in Toronto naar aanleiding van de bijeenkomst daar van de wereldleiders.

In de marge van de betoging vonden rellen plaats. Meer dan duizend mensen werden opgepakt. Bijna honderd arrestanten worden vervolgd, minder dan tien zitten nog vast.

Verscheidene critici zeggen dat de politie haar boekje ver te buiten is gegaan. “Het lijkt alsof de politie losgeslagen was. Niemand controleerde hen nog”, zegt John Swell, voormalig burgemeester van Toronto en auteur van twee boeken over politiebeleid.

Onderzoek

Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International eisen al maanden een onderzoek. Dinsdag werd voor het eerst een politieofficier in beschuldiging gesteld omdat hij een betoger zou hebben aangevallen, maar de conservatieve regering weigert nog steeds elk openbaar onderzoek.

Er vinden wel onderzoeken achter gesloten deuren plaats. Volgens John Swell blijft daardoor de onzekerheid bestaan over de beslissingen van de Geïntegreerde Veiligheidseenheid (ISU), die het optreden van federale, provinciale en lokale politieagenten moest coördineren. Swell merkt ook op dat de onderzoeken geen sleutelfiguren kunnen dagvaarden en ook geen verklaringen onder ede kunnen afnemen.

Andere critici zeggen dat de politie misbruik maakte van obscure provinciale wetgeving om de burgervrijheden te beperken tijdens de top. “Gewone burgers moesten ontzet vaststellen dat de politie zelfs de bevoegdheid had om mensen op te pakken en te onderzoeken die niet voorbij de afsluiting wilden of die geen identiteitsbewijs wilden voorleggen en probeerden weg te gaan”, zegt Andre Marin, ombudsman van de provinciale overheid in Ontario.

Zondebok

William Blair, de politiechef van Toronto, weigert ondanks herhaalde oproepen van krantencolumnisten op te stappen. Hij weigert ook mee te werken aan het onderzoek van de ombudsman.

Parlementslid Don Davies van de sociaaldemocratische New Democratic Party zegt dat Blair zeker fouten heeft gemaakt maar dat hij daarom nog niet de zondebok moet worden. “De federale overheid probeert elke verantwoordelijkheid te ontlopen. Zij waren verantwoordelijk voor het evenement. Zij betaalden voor de veiligheid. Dus moeten zij hun verantwoordelijkheid nemen.” Bij recente hoorzittingen schoven federale regering, ISU en de politie van Toronto elkaar de zwartepiet toe, zegt Davies.

John Deukmedjian, hoogleraar criminologie aan de Universiteit van Windsor, vreest dat men argumenten van nationale veiligheid zal inroepen om de rol te onderzoeken van de veiligheidsdiensten die geïnfiltreerd waren in groepen met gewelddadige bedoelingen. “We weten dat verscheidene groepen geïnfiltreerd waren. Een goede vraag is dan in welke mate agenten aangezet hebben tot bepaalde vormen van illegale activiteiten en met welke bedoelingen ze dat gedaan hebben. Om hun dekmantel niet in gevaar te brengen? Om een bepaalde graad van angst te creëren bij politie of publiek?”

Nelson Wiseman, hoogleraar bestuur en beleid aan de Universiteit van Toronto, betwijfelt of provinciale en federale regering zullen ingaan op de vraag naar een openbaar onderzoek. “Het zou vele miljoenen kosten omdat er zoveel partijen zijn die kunnen claimen erbij betrokken te zijn. Het rapport van zo’n openbaar onderzoek, vooral over dit onderwerp, zou waarschijnlijk drie jaar, ten vroegste twee jaar, op zich laten wachten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.