Caribische eilanden proberen globalisering te bezweren

Over het toerisme kunnen ze niet klagen, maar voor de rest worden de Caribische eilanden niet beter van de globalisering. Om zich te wapenen tegen het geweld van de grote wereldmarkten smeden ze een Caribische eenheidsmarkt naar beeld en gelijkenis van de Europese Unie.
De 15-leden tellende Caribische Gemeenschap willen tegen 2008 één markt - een Caricom Single Market (CSM) - smeden. Op een vierdaagse top op het prachtige eiland St. Kitts, maken de Caricom concrete afspraken om te komen tot één markt. In januari engageerden zich al zes landen: Jamaica, Barbados, Belize, Guyana, Suriname en Trinidad&Tobago. Zes andere, vooral kleinere oost-Caribische eilandjes, “zullen voor het eind van de top donderdag toetreden”, zegt Caricom-woordvoerder Leonard Robertson.

Het tweede belangrijke thema is de jaarlijkse uittocht van hoogopgeleiden, een probleem dat de Caribische landen al jaren zorgen baart. Braindrain staat bovenaan de agenda van de top op het prachtige eiland St. Kitts. Dat heeft alles te maken met een nieuwe studie van het Internationaal Monetair Fonds die met harde cijfers aantoonde hoeveel de Caribische eilanden verliezen door het vertrek van hoogopgeleid personeel. In het geval van Guyana, schat het IMF, emigreert 83 procent van de universitairen naar Canada, de Verenigde Staten en Europa. Voor Jamaica, Haïti en Trinidad wordt de exodus geschat op 75 procent.

Het gaat om personeel waar jaren in is geïnvesteerd: piloten, dokters, verpleegsters en onderwijzers. De Caribische landen willen op de top voor het eerst een gezamenlijke strategie formuleren. Een gezamenlijke internationale diplomatie is onontbeerlijk; volgens het IMF is de braindrain mee het gevolg van een actieve rekrutering door de rijke landen.

De studie heeft de leiders van de Caricom wakker geschud. “Onze regeringen maken zich zorgen dat de miljoenen die ze in onderwijs stoppen, niks opleveren”, zegt een woordvoerder van de Caricom.

De Caricom rehabiliteert deze week overigens Haïti. Dat land werd geschorst na de door westerse landen gesteunde coup tegen president Jean Bertrand Aristide begin 2004. Sinds februari heeft het land opnieuw een verkozen president. De Caricom rolt de rode loper uit voor president Rene Preval, die één van de openingsspeeches zal houden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.