Castro licht tipje van ziekenhuislaken op

Fidel Castro is langzaam aan de beterhand. Nieuwe foto’s of videobeelden van hun “Lider Máximo” kregen de Cubanen sinds april niet meer te zien, maar Castro stak zijn landgenoten donderdag (24 mei) in de partijkrant Granma een hart onder de riem. In een door hem ondertekend artikel verklapte de comandante dat hij verscheidene keren werd geopereerd nadat hij eind juli van het toneel verdween.
“Aanvankelijke lukte de ingreep niet, en dat vertraagde het herstel”, schrijft Castro in het elfde artikel van zijn hand dat sinds maart in de partijkrant verscheen. De Cubaanse president, die zijn bevoegdheden op 31 juli vorig jaar tijdelijk overdroeg aan zijn broer Raúl, beweert dat hij aan de beterhand is en mooi op een gewicht van 80 kilogram blijft. Hij zou ook niet meer via baxters worden gevoed. Voor welke aandoening hij werd behandeld, verklapt Castro niet.
“Het is goed dat hij ons vertelt hoe het met hem gaat, want als er geen nieuws komt over zijn gezondheidstoestand, doen er zoveel geruchten de ronde”, zegt Caridad Gómez die net de Granma van donderdag uit heeft. Met Gómez zaten veel Cubanen er al lang op te wachten dat Castro ook iets over zichzelf zou vertellen in zijn artikelen voor Granma. Maar de nieuwe sterreporter had in zijn eerdere stukken alleen aandacht voor politieke en maatschappelijke problemen. Castro leverde vooral kritiek op de internationale plannen om op grote schaal biobrandstoffen te gaan produceren. Volgens Castro zal dat ten koste gaan van de voedselproductie in de wereld.
De meest recente foto’s van Castro werden op 27 april in Granma gepubliceerd. Ze tonen de voorman van de Cubaanse revolutie in gesprek met Wu Guanzheng, een lid van het Chinese Politbureau, die toen op bezoek was in Cuba. Volgens het Chinese nieuwsagentschap Xinhua vond de ontmoeting plaats in een ziekenhuis. Castro had een trainingspak aan, wat volgens waarnemers duidelijk maakte dat hij zijn vroegere functies niet zou spoedig weer zou opnemen.
Sommige uitlatingen in het artikel in Granma versterken die indruk. “Voor foto’s en filmopnamen moet ik me aldoor opdoffen en laten kappen. Daarvoor ik heb ik nu geen tijd. En als ik meer in beeld wordt gebracht, komen er ook meer aanvragen voor interviews. Ik doe nu wat ik moet doen: nadenken en schrijven over vraagstukken die volgens mij belangrijk zijn en een zekere transcendentie hebben. Ik heb nog veel werk”.
Castro schrijft dat hij naast zijn rehabilitatieoefeningen veel tijd doorbrengt met lezen, geïnformeerd worden en telefoneren. Dat versterkt de indruk dat hij achter de schermen toch alweer de touwtjes in handen heeft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.