Centraal-Amerika herlanceert “liberaal” ontwikkelingsplan

Zeven Centraal-Amerikaanse landen willen een gezamenlijk ontwikkelingsplan, Plan Puebla Panamá (PPP) nieuw leven inblazen. Ze doen dat met een nieuwe partner: Colombia. Volgens waarnemers halen Mexico en Colombia het zes jaar oude plan van onder het stof als een meer liberaal alternatief voor de integratiepolitiek van de linkse regeringen in Latijns-Amerika.
De presidenten van de betrokken landen ontmoetten elkaar deze week in de zuidoostelijke Mexicaanse staat Campeche. Het PPP is een ambitieus plan voor ontwikkeling en armoedebestrijding dat een gebied beslaat dat bewoond wordt door 113 miljoen mensen. De plannen richten zich onder meer op wegenbouw, gezamenlijk beheer van delfstoffen, coördinatie van de handelspolitiek en elektriciteitsnetwerken.
De leiders van de landen, met uitzondering van Nicaragua, zouden volgens analisten met de plannen een tegenwicht willen bieden tegen het steeds sterker wordende linkse blok in Latijns-Amerika. Bijna alle landen die meedoen hebben een regering die pro-Amerikaans is en die de vrijmarktpolitiek van de VS steunt. In Nicaragua veranderde dat in januari, toen Sandinist Daniel Ortega aan de macht kwam.
“Het PPP wil de invloed van het linkse model van integratie waaraan gewerkt wordt in Latijns-Amerika beperken”, zegt Héctor de la Cueva, woordvoerder van het Mexicaanse Actienetwerk tegen Vrije Handel (RMALC). Dat model vindt voorstanders onder de linkse regeringen die kritisch staan ten opzichte van handelspolitieke van Washington. “Het is niet toevallig dat Colombia, een onvoorwaardelijke bondgenoot van de VS, nu ook meedoet met het PPP.”
Volgens de Mexicaanse econoom Alberto Arroyo wil de conservatieve Mexicaanse president Felipe Calderón, die gastheer was van de top, de invloed van de controversiële linkse leider Hugo Chávez van Venezuela inperken. Calderón zelf noemt het PPP een stap op weg naar integratie van van Latijns-Amerika als geheel. Een doel waar hij zich sinds zijn aantreden in december publiek voor inzet.
Bij de topontmoeting deze week waren de presidenten Álvaro Uribe van Colombia, Oscar Arias van Costa Rica, Antonio Saca van El Salvador, Oscar Berger van Guatemala, Manuel Zelaya van Honduras en Martín Torrijos van Panama aanwezig. Ook premier Said Musa van Belize en de Nicaraguaanse vice-president Jaime Morales bezochten de top.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.