Chávez legt beslag op Venezolaans transportnetwerk

Het Venezolaans Parlement heeft toestemming gegeven om de bevoegdheden over alle wegen, havens en luchthavens over te dragen van de deelstaten naar het federale niveau. De oppositie beschuldigd Chávez van machtsmisbruik.

De overdracht van deze bevoegdheid was voor Chávez slechts een formaliteit gezien zijn overmacht in het Parlement. Volgens de nieuwe wet zullen deelstaten en gemeenten niet langer het recht hebben om tarieven op verkeersknooppunten en tollen langs wegen te innen. Op deze manier zullen zij minder inkomsten hebben om lokale en departementale projecten te financieren. 
Carlos Escarra, Venezolaans parlementariër en bondgenoot van Chávez verklaarde na afloop van een langdurig debat in het parlement dat het nodig was om de wet door te voeren omdat verkeersinfrastructuur van ‘strategisch belang’ zijn.
‘De wetswijziging werd goedgekeurd om het recht op toegang te verdedigen en te garanderen dat alle essentiële openbare diensten beschikbaar blijven voor de Venozolanen‘, zei Mario Isea, partijvoorzitter van de Verenigde Socialistische Partij.

De grote vis wil de kleintjes opeten.

Tegenwind 

De oppositiepartijen bekritiseren de handelingswijze van Chávez en noemen zijn hervormingen ongrondwettelijk. Volgens hen wil Chávez zijn machtspositie versterken door de financiëlen middelen van zijn tegenstanders af te romen.
‘De grote vis wil de kleintjes opeten’, grapte Henrique Capriles, gouverneur van het centrale departement Miranda.

Stadhuis uit gezet

In november verloor de Socialistische Partij van Chávez in 5 deelstaten de hoofdzetel aan de oppositie tijdens de verkiezingen. Vooral het verlies van de hoofdstad Caracas kwam hard aan bij de president. Hij reageerde daarop door de oppositieburgemeester Antonio Ledezma uit het stadhuis te zetten.
Eerder legde Chávez al beslag op ziekenhuizen, sport stadia en overheidsgebouwen in deelstaten waar de oppositie gewonnen had.
Ook Michael Shifter van de Inter-Amerikaanse Dialoog in Washington linkt dit manoeuvre van de president aan de verkiezingen. ‘Ik denk dat het een reactie is op de verloren deelstaten van de voorbije verkiezingen. Hij wil alle risico’s vermijden en daarom tracht hij iedereen te demoraliseren die zijn macht in de toekomst wil betwisten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.