Che Guevara in plaats van de paus

Terwijl honderdduizenden katholieke jongeren vanaf vandaag (vrijdag) in Keulen bijeen zijn voor de Wereldjongerendagen, houden jonge linkse activisten hun ideologisch feestje in de Venezolaanse hoofdstad Caracas.

Voor vrede en solidariteit vechten wij, tegen imperialisme en oorlog, is de slogan van het zestiende Wereld Jongeren Festival in Caracas, dat nog tot eind dit weekeinde duurt. Ongeveer 15.000 jongeren uit 144 landen zijn bijeen voor seminars, workshops en andere activiteiten. De openingsparade werd door de Venezolaanse president Hugo Chávez gadegeslagen vanaf een uitkijkpost bij Fort Tiuna, het militaire hoofdkwartier in Caracas.

Tijdens de parade werden onder andere portretten van de Argentijns-Cubaanse vrijheidsstrijder Che Guevara, Karl Marx, Lenin, Ho Chi Minh en Fidel Castro meegedragen. Een jonge Braziliaan beklom de uitkijkpost van Chávez om een voetbal en een shirt van het Braziliaanse nationale team te overhandigen.

De openingsparade werd live uitgezonden op de Venezolaanse nationale tv en ook door de nieuwe Latijns-Amerikaanse zender Telesur, een gezamenlijk initiatief van de regeringen van Venezuela, Argentinië, Cuba en Uruguay.

“Munachos (kinderen), we staan voor een enorme uitdaging: niet alleen om te vechten voor het socialisme waar we in geloven, maar ook om de wereld te verlossen van het gulzige Amerikaanse imperialisme dat geen grenzen respecteert”, zo sprak Chávez de menigte toe. De president noemde Amerika “het meest barbaarse, wrede en moordzuchtige rijk in de geschiedenis van de wereld.”

Hij waarschuwde ook de “haviken in het Pentagon” dat ze “in het stof zullen bijten”, mochten ze ooit het plan opvatten om Venezuela binnen te vallen. De jongeren antwoordden met kreten als “Bush fascist, je bent een terrorist” en “Chávez vriend, wij staan aan jouw kant.”

Het zestiende Wereldjongerenfestival werd, evenals de vorige edities, georganiseerd door de Federatie voor Democratische Jongeren (WFDY). Die organisatie werd opgericht tijdens de Wereldjongerenconferentie die in 1945, na het einde van de Tweede Wereldoorlog, in Londen werd gehouden.

Het eerste Wereldjongerenfestival werd in 1947 in Praag gehouden en de meeste volgende festivals in communistische Oostblok-landen, de voormalige Sovjet-Unie of in linkse bolwerken zoals Cuba en Noord-Korea.

Het programma bevat dit jaar 20 colleges, 24 seminars en 60 discussieworkshops, “omdat het festival een lange traditie heeft in het promoten van het debat”, zegt Miguel Madeira uit Portugal, voorzitter van de WFDY. Op de agenda staat ook een anti-imperialistisch tribunaal dat in de laatste dagen van het festival wordt gehouden en waarvoor intellectuelen en juristen uit de hele wereld zijn uitgenodigd. Na afloop van het ‘tribunaal’, waar ongeveer 160 aanklachten tegen de VS behandeld zullen worden, wordt een verklaring uitgegeven.

Voor de bezoekers van het festival zijn ook excursies in Venezuela georganiseerd. Ze kunnen onder meer een kijkje nemen bij allerlei sociale programma’s op het gebied van gezondheidszorg, volwassenenonderwijs, voedselhulp en coöperaties, die zijn opgezet door de regering-Chávez.

De regering van Venezuela droeg voor 6,4 miljoen euro bij aan het festival. Dat geld werd besteed onder meer besteed aan accommodatie, eten en de beveiliging van hotels en andere accommodaties, vanwege de hoge criminaliteit in Caracas. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.