Chileense zalmkweek onder de loep

Tegenstanders van de zalmkweek in Chili hebben in het belangrijkste productiegebied een observatorium opgericht om hun kritiek beter te onderbouwen. Zalm is een economisch succesverhaal voor Chili, maar de kwekers vervuilen het milieu en miskennen de rechten van hun arbeiders, zeggen actievoerders. Naast Noorwegen, Spanje en Japan investeert ook Nederland in zalmboerderijen in Chili.
Het observatorium komt op het Zuid-Chileense eiland Chiloé, in het hartje van de tiende regio. Die is goed voor 80 procent van de zalmkweek in Chili. Het Zuid-Amerikaanse land wordt rijk met de verkoop van de vissoort; zalm is intussen opgeklommen tot het tweede exportproduct van het land, na koper.

In de natuur komen zalmen niet voor in de kustwateren van Chili. De zalmkweek werd er geïntroduceerd in de jaren tachtig en kende meteen een enorm succes. Voor de komende jaren wordt een groei van rond de 20 procent verwacht.

Maar de zalmkwekers liggen al lang onder vuur. Volgens hun tegenstanders gaan ze kwistig om met antibiotica en morsen ze zoveel voer en excrementen in het zeewater, dat giftige algen zich massaal kunnen vermeerderen. De Fundación Terram, een onderzoekscentrum dat zich op duurzame ontwikkeling toelegt, zegt dat voor de productie van één kilogram zalm tien kilogram andere vis nodig is die als voer dient. De kwekers houden het op 4,3 kilogram.

In elk geval betekent de doelstelling van de Chileense zalmkwekers om tegen 2013 1,2 miljoen ton zalm te produceren, dat ze een aanslag moeten plegen op de visbestanden voor hun kust, zeggen de critici.

Erger nog zijn volgens de tegenstanders de arbeidsomstandigheden van het personeel van de kwekers. De laatste zestien maanden kwamen achttien arbeiders om, op en rond de vlotten waaraan de kooien bevestigd zijn waarin de zalmen leven. De vrouwen die de volgroeide zalmen van hun ingewanden ontdoen, krijgen vaak ontstekingen aan hun handen en armen als gevolg van hun repetitieve werk en de lange werkdagen.

De duur van hun wc-bezoek wordt soms met de stopwatch gecontroleerd en vakbondsactiviteiten worden niet op prijs gesteld.

Om al die redenen pleit de internationale milieuorganisatie Oceana voor een moratorium op de verdere expansie van de zalmkweek in het zuiden van Chili.

Het observatorium van de tegenstanders is een initiatief van de niet-gouvernementele onderzoekscentra Fundación Terram en Cenda, de ecologische beweging El Canelo de Nos en de vakbond CUT, onder de auspiciën van de internationale hulporganisatie Oxfam.

Het Chileense parlement begint de kritiek op de zalmkweek ook serieus te nemen. Begin juli besteedde de Kamer van Volksvertegenwoordigers een speciale zitting aan het onderwerp. Daar werd beslist een onderzoek op te zetten naar de milieueffecten en de arbeidsomstandigheden in de kwekerijen.

Vorig jaar exporteerde Chili bijna 384.000 ton zalm. Dat leverde 1,6 miljard euro op. Het grootste deel van de Chileense zalm gaat naar de VS

en Canada. (PD/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.