China geeft rokende artsen gezondheidsadvies

De Chinese regering wil 350 miljoen burgers het roken afleren, maar het is zoeken naar goede voorbeelden in eigen land. Bijna een kwart van de Chinese artsen steekt elke dag minstens één sigaret op. Vandaag (dinsdag) begint in China een campagne om dokters en ziekenhuispersoneel de tabak te doen afzweren.

China huldigt vandaag zijn eerste ziekenhuizen voor niet-rokers in. De regering roept ook de hele gezondheidssector op alle sigaretten in de vuilnisbak te kieperen. Meer dan 23 procent van de Chinese artsen rookt elke dag. Bij mannelijke gezondheidswerkers loopt dat aandeel op tot 57 procent. In sommige delen van China begrijpt minder dan de helft van de artsen goed welke effecten het roken heeft op de gezondheid of hoe ze patiënten kunnen helpen van hun verslaving af te komen. Dat zijn de resultaten van een onderzoek van het Chinese Bureau voor de Strijd tegen de Tabak.

China is de grootste producent en consument van tabakswaren ter wereld; elk jaar steken de Chinezen 1.700 miljard sigaretten op. De gezondheidssector gaat almaar zwaarder gebukt onder de kwaaltjes en zware ziekten die tabaksmisbruik veroorzaakt. Elk jaar sterven 1,2 miljoen Chinezen aan de gevolgen van het roken; volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan dat aantal stijgen tot 3 miljoen in 2050. Tegen dan zullen de kosten van het roken voor de Chinese economie ook zwaarder doorwegen dan de baten. Voortijdige overlijdens, zieke werknemers en de verpleging van patiënten kostten China in 2000 al 48,6 miljard yuan (4,64 miljard euro); de Chinese tabaksindustrie boekte dat jaar een winst voor belastingen van 105 miljard yuan (10 miljard euro).

In 2003 heeft China de internationale tabaksconventie ondertekend, een verdrag dat landen onder meer oplegt de prijzen van en taksen op rookgerief op te trekken, de reclame geleidelijk te verbieden en de rokers duidelijker te waarschuwen. Geratificeerd heeft China de conventie nog niet - daarvoor haalt de staat nog te veel inkomsten uit de verkoop van tabak. De Chinese overheid heeft een monopolie op de productie en de distributie van tabak. In de provincie Yunnan, waar sommige van de grootste producenten gevestigd zijn, zorgt tabak voor 70 procent van de overheidsinkomsten. De toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie in 2001 verplichtte China zijn tabaksmarkt open te stellen voor buitenlandse bedrijven. De hevige concurrentie heeft de regering ertoe gedwongen de Chinese tabaksindustrie te herstructureren. Bij die moeilijke oefening kan China de nieuwe regels die de conventie oplegt, missen als de pest.

Voorlopig is het daarom vechten tegen de bierkaai voor de Chinese anti-rookbrigade. Het aantal rokers in China stijgt met twee procent per jaar. Vrouwen zijn aan een inhaalbeweging bezig. Artsen roken, leraars roken en vertegenwoordigers van de regering roken. Hoe wil je dan dat gewone mensen er de brui aan geven? vraagt Jiang Yuan, een medewerker van het Bureau voor de Strijd tegen de tabak. Op het allerhoogste niveau geeft de Chinese overheid wel al het goede voorbeeld. Anders dan hun kettingrokende voorgangers Mao Zedong en Deng Xiaoping laten president Hu Jintao en premier Wen Jiabao zich in het openbaar niet betrappen met een sigaret tussen de lippen. (PD/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.