China kreunt onder werkloosheid

Tian Chengping, de Chinese minister van Informatie, zegt dat het land gebukt gaat onder een ernstig werkloosheidprobleem.
‘Jaarlijks stromen 20 miljoen werkzoekenden toe tot de arbeidsmarkt. Helaas zijn er maar 12 miljoen openstaande vacatures,’ stelt de minister van Informatie. Werkgevers klagen over een gebrek aan bekwame arbeidskrachten en daarom wil China in de loop van dit jaar 10 miljoen nieuwe banen creëren. Officieel staat de werkloosheidsbarometer op 3,5 procent maar overheidsadviseurs spreken soms over 8 procent.
Vorig jaar groeide de economie met 11 procent maar er wordt gevreesd dat de terugval van de Amerikaanse economie de Chinese export en jobcreatie kan beïnvloeden. Volgens de autoriteiten doet het grote aantal licentiaten de druk op de arbeidsmarkt ook stijgen.
Het Aziatische land kent sinds de jaren 70 een forse economische groei. Het bruto nationaal product steeg tussen 1978 en 1998 met 400 procent. De buitenlandse investeringen namen tijdens de jaren 90 ook enorm toe, als resultaat van het opheffen van de staatsgeleide economie.
Sociale zekerheid
Het succesverhaal heeft, naast te weinig banen, nog andere neveneffecten. Door de liberalisering van de economie betalen enkel werknemers sociale premies. Dit wil zeggen dat, wie niet over een officieel loon beschikt, nauwelijks of niet van de sociale zekerheid geniet. 80 procent van de werknemers beschikt niet over een basispensioen.
De ICFTU (International Confederation of Free Trade Unions) waarschuwt voor een toenemende ongelijkheid tussen de steden en het platteland, waar meer armoede heerst. Omdat deze mensen niet veel hebben, doen ze er alles voor om een centje bij te verdienen, ook tegen een extreem laag loon. Sinds kort hebben werknemers stakingsrecht. De enige officiële eenheidsvakbond is ACFTU (All China Federation of Trade Unions) en staat onder controle van de Chinese Communistische Partij (CCP).
Inkomen
Per uur verdient een gemiddelde arbeidskracht ongeveer 1,60 US dollar. Zoals in ons land geldt er een wettelijk minimumloon. Het enige verschil is dat het in China op lokaal niveau wordt vastgelegd. Een 40-urige werkweek is de algemene maatstaaf en kinderen onder de 16 jaar mogen niet in loonverband werken. Toch verrichten er meer dan 250 miljoen jongeren kinderarbeid. Dit valt deels toe te schrijven aan de lacunes in het onderwijssysteem. 40 procent van de schoolgaande jeugd beëindigt vroegtijdig zijn studies om te gaan werken.
De voorbije maand stegen de consumptieprijzen met 8,7 procent. Dit is het hoogste peil in 11 jaar tijd. Armere gezinnen lijden hier het meest onder. De voedselprijzen namen pijlsnel toe door de sneeuwstormen die oogsten vernielden en transportnetwerken verstoorden. Nu rijst de vraag hoelang China zijn status van economische grootmacht nog kan blijven handhaven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.