China lust geen Amerikaanse kritiek, ook niet van Obama

Zelfs in China heerst euforie over de verkiezing van Barack Obama tot Amerikaans president. Maar hij moet niet denken dat hij de Chinezen een lesje kan leren.
“Obama heeft voor een wonder gezorgd”, schrijft het communistische vlaggenschip Het Volksdagblad. President Hu Jintao verklaarde direct na bekendwording van de uitslag te hopen dat de samenwerking “tot nieuwe hoogten stijgt” in dit “nieuwe tijdperk”.

De keuze voor Obama is een teken is dat de VS “reflectiever” en “nederiger” zijn geworden, zeggen Chinese analisten. “Het betekent dat Amerika kan nadenken over zijn fouten uit het verleden”, schrijft columnist Chen Bing. Want dat Washington zelfs onder Obama de wereld niet meer kan dicteren, is duidelijk, denkt Shi Yinhong, Amerika-kenner aan de Renmin University. “Ik heb de wereld nooit zo kritisch gezien over de leidende supermacht. Niet alleen omdat ze Irak binnenvielen, maar vooral omdat ze niet in staat bleken om hun eigen economie op orde te houden.”

Stevige aanpak



Toch zegt Obama zelf dat hij de Amerikaanse positie in de wereld wil herstellen, en zegt hij China stevig te willen benaderen als het gaat om handel, klimaat en mensenrechten. Hij riep tijdens de Olympische Spelen op tot een boycot van de openingsceremonie en was teleurgesteld dat Bush zijn tanden niet heeft laten zien als het gaat om Tibet.

Beijing is echter niet meer van plan om Amerikaanse kritiek zomaar te slikken. Het liet in de afgelopen week weten dat het niet toe wil geven op het gebied van klimaatverandering – het westen moet eerst met geld en technologie over de brug komen – en riep de VS op om de handelsbarrières te verlagen in plaats van te zeuren over de Chinese wisselkoers.

Deskundigen denken daarom dat Obama’s flinke woorden nu snel vervangen zullen worden door een gematigde benadering. “De grote lijnen van het Chinabeleid zullen gelijk blijven”, schreef Amerika-deskundige Liu Weidong in de Beijing Xinjingbao. “Onze economieën zijn van elkaar afhankelijk en Amerika heeft China nodig voor de eigen veiligheid. Geen president kan dat vergeten.”

Onze economieën zijn van elkaar afhankelijk en Amerika heeft China nodig voor de eigen veiligheid. Geen president kan dat vergeten.
Bescheidenheid



Dat laatste erkende ook Jeffrey Bader, Obama’s China-adviseur, vlak voor de verkiezingen. “In de kern van ons beleid zullen gemeenschappelijke uitdagingen staan, zoals nucleaire dreigingen, terrorisme in Afghanistan en Pakistan, klimaatverandering, energiezekerheid en relaties met Afrikaanse landen”, zei Bader. Obama zal “bescheiden en pragmatisch” met China omgaan, beloofde hij.

De regering-Bush heeft volgens velen goede stappen gezet met zijn Strategische Economische Dialoog, waarin beide regeringen elkaar regelmatig op hoog niveau ontmoeten. Volgens Chinese experts moet Obama dit instrument gebruiken en uitbreiden. “Er komt een recessie aan”, waarschuwt Zhang Guoqing van de Universiteit van Beijing, “dus beide landen moeten zich voorbereiden op een lange winter.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.